BURSA – Sat, sat, sat! Nereye kadar? Hele hele başkanın, ‘on bin istihdam yaratacağım’ ütopyasına inanan varsa ne demeli? Pazarlık usulü satışlar kapıda…
Belediyemiz, 29 Eylül Cuma günü satışa çıkardığı Güllüce mahallesindeki 3 parseli, yaklaşık 52 dönüm araziyi pazarlık usulü satacak. Beklenti 250 milyon TL
Ekim ayı Meclis dışı gelen Güllüce mahallesi 2931-2932-2933 nolu parsel arazilerinin tekrar meclis dışı gündemde iken, Ak Parti grubu 2. Madde olarak gelen Güllüce’deki parsellerle olan gündemi geri çekti. Gündemden düşen madde ile meclis devam etti, gündem ve gündem dışı madde komisyonlara gitti.
Yaklaşık bir haftadır ilçenin kamuoyunu meşgul eden “satıyoruz” haberimiz oldukça gündemde kaldı. Mustafakemalpaşa Belediyesi, Güllüce’deki satıştan vaz geçmemiş gibi duruyor. 10.10.2023 tarihinde saat 14’te Encümen huzurunda pazarlık usulü tekrardan SATIŞA çıkaracak.
Bu günlerde Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Mehmet KANAR, bu satışla ilgili kamuoyundaki, ısrarcı bir şekilde haber, iştişare toplantıları, bilgilendirme gibi bir sürü toplantı yaptı. Mustafakemalpaşa’nın kamuoyu ikiye bölündü inananlar, inanmayanlar gibi.
Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, bir hafta ‘projem var, projem var’ diyerek gezdi, haber yapıldı. ‘10 bin kişiye istihdam’ dedi. Bursa’nın en büyük kurumu TOFAŞ 6-7 bin, Oyak Renault 5-5 bin beşyüz kişi istihdam ederken, başkanımızın vaadi ise on bin… Karar kamuoyunun?
Akıl var, yakın var… OSB kurulsa, fabrikalar açılsa, diyeceksin olabilir. Nasıl bir proje ki 10 bin kişi istihdam edilecek. Başkan KANAR yaklaşık 4 buçuk yıl oturduğu, Mustafakemalpaşa Belediye başkanlığı koltuğunda yaklaşık 750 milyon TL değerinde yer sattı. Bu gün bu Güllüce’deki satıştan en az 250 milyon beklentisi var. 1 milyarlık bir satıştan söz ediyoruz.
Biz de kamuoyu adına başkanımıza hatırlatmak için bir soru bırakalım o günden bu güne belediye başkanlığı koltuğuna gelirken basılan kitapçıktaki hangi vaadinizi, projenizi yerine getirdiniz?
Takdir sizin!
Bursa’da seçimden önce ballı börek ova talanı! Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mustafakemalpaşa‘daki Güllüce mahallesinde bulunan 1119, 2660, 2662, 2664, 2764, 2812, 2814, 2815, 2824, 2826, 2925, 2926 numaralı parsellere ilişkin hazırlanan 1/5.000 ölçekli nazım imar planını onaylamıştı.
Yapılan düzenleme ile 19,6759 hektarı Bursa Güllüce Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde kalan toplam 25,1984 hektar yüz ölçümlü taşınmazlar ticaret ve sanayiye açılmıştı!
Bursa Güllüce Büyük Ova Koruma Alanı‘nda; 76.184 metrekare ticaret, 52.995 metrekare sanayi, 52.888 metrekare depolama, 3.716 metrekare akaryakıt ve servis istasyonu alanı planlandı!
Sözde ovayı koruyoruz diyenler tarafından hazırlanan kente büyük zarar verecek bu planın farklı bir özelliği de vardı!
Büyükşehir Belediyesi‘nin üst düzey yöneticilerine göre Mustafakemalpaşa‘daki planlı sanayi alanlarında doluluk hayli azdı!
Bu gerekçeyle Başkan Alinur Aktaş‘ın sonuçlandıramadığını itiraf ettiği taslak hâlindeki 2040 Çevre Düzeni Planı’nda sanayiye yeni planlı alanlar ayrılmamıştı.
Aynı Büyükşehir Belediyesi, doluluğun az olduğunu belirttiği Mustafakemalpaşa‘da ovayı katledecek bir düzenlemeyi onayladı.
Neticede Büyükşehir Belediyesi‘nden söz ettiğimiz unutulmamalı.
Başkan Aktaş‘ın sonuçlandıramadığını itiraf ettiği taslak hâlindeki 2040 Çevre Düzeni Planı’nda Mustafakemalpaşa’da ranta açılmak istenen parseller DSİ sulama ve tarım alanı olarak bırakılmıştı!
Evet, Büyükşehir Belediyesi DSİ sulama ve tarım alanı olarak belirttiği yerleri her ne olduysa sanayi ve ticarete çevirme kararı almıştı.
Planlamanın gerekçesinde bakanlık oluru ile söz konusu parsellerin ticaret ve sanayi amaçlı kullanılmasında kamu yararı bulunduğu açıklanmıştı!
Geçtiğimiz 24 Nisan’da bu sütunlarda yayınlanan “Karacabey olmadı, talanda yeni rota Mustafakemalpaşa mı?” başlıklı yazıda gündeme getirmiştik aşağıdaki soruları:
“2020 Çevre Düzeni Planı’nda yer alan, 1/25.000 ölçekli nazım imar planları yapılmadan alt ölçek planlar ve plan revizyonları yapılamaz hükmü hiçe sayıldı!
Ayrıca Mustafakemalpaşa ovasının korunması esastır, tarım alanlarının verimini artıracak çalışmalar desteklenecektir hükmü de umursanmadı!
Allah aşkına, bu düzenlemenin neresinde mevcut kamu yararı?
Alıcısı hazır mı?
İlçe belediyesi ve Büyükşehir, neden böyle plan hazırlandığını kamuoyuna açıklamalı.
2040 Çevre Düzeni Planı sözde geçen sene tamamlanacaktı.
Hadi diyelim süreç uzadı.
Güllüce‘nin ne acelesi vardı da süresi dolmuş 2020 Çevre Düzeni Planı‘nda bir değişiklik daha yapıldı?
Üstelik bu değişikliğe plan hükümleri açıkça çiğnenerek imza atıldı!
Altını tekrar çizelim, 2040 Çevre Düzeni Planı’nda DSİ sulama ve tarım alanı olarak bırakılan yerin süresi dolan 2020 planı delinerek sanayi ve ticarete çevrilmesi tutarsızlığın cabası!
Daha ne kadar ranta kurban edilecek tarım alanları?
Kentin, bilim insanlarının rehberliğinde ortak akılla harmanlanan doğru mekânsal planlamalara ihtiyacı varken sessiz sedasız şekilde ovanın talan edilmesine asla kayıtsız kalınmamalı.”
Mimarlar Odası Bursa Şubesi, akademik itiraz dikkate alınmayınca Mustafakemalpaşa’daki plan değişikliğini de yargıya taşıdı.
Peki, mahkeme süreci devam ederken, Mustafakemalpaşa Belediyesi ne mi yaptı?
Planlama alanındaki üç parseli yaklaşık 250 milyon lira muhammen bedel ile satışa çıkarma kararı aldı!
Alın size ballı börek kamu yararı!
Mimarlar Odası Bursa Şubesi, satış ihalesinin iptal edilmesi istemiyle Mustafakemalpaşa Belediyesi‘ne resmî bir yazı yollamayı kararlaştırdı.
Söz konusu yazıda ders niteliğinde ifadeler yer aldı:
“Planlara konu arazi tarım toprağı niteliğinde olup, bir bölümü ekilmektedir. Plan çalışmalarında bu durum dikkate alınmamış olmakla ve diğer nedenlerle dava edilen planların hukuka aykırılığının Mahkeme tarafından belirlenip planların iptal edileceği açıktır.
Satışın gerçekleşmesi halinde, tarım şehri olan Mustafakemalpaşa‘nın bir bölüm toprağını daha sanayiye ya da onun depolama gibi yan alanlarına kaptırması anlamına gelmektedir. Bunun yanında, plan iptali söz konusu olmasa bile, plan kararlarıyla ‘depo alanı’ olarak kamuya kazandırılan, İzmir Devlet yoluna çok yakın bu 3 adet parselin satışı halinde kamunun hak kaybına uğrayacağı düşünülmektedir. Zira, pek çok belediye borç ödemek kaygısıyla mülkü olan kamu alanlarını satmaya çabalarken gelecekte halkın daha yoğun ihtiyaç duyacağı alanların kaybına neden olmakta, satışla birlikte özel mülkiyete geçen aynı yerleri kamulaştırmak zorunda kalmaktadır ki, bu kamu kaynaklarının ziyan edilmesi anlamına gelmektedir.”
Davanın varlığı, yapılan planların iptali halinde, ihale alıcısının plansız kalacak arazisi nedeniyle zarara uğrayıp, bunun tazminini belediyeden talep etmesi halinde, hem maddi zorluk yaşanacak, hem de satış işleminin uygulayıcılarının kişisel sorumluluğuna, Sayıştay denetimi sonucunda da zimmet çıkarılmasına neden olunacak!
Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından; kamu zararı, mahkeme kararıyla plansız hale gelecek kamu malının satılması ve görev suçları oluşması riskleri karşısında, Mustafakemalpaşa Güllüce mahallesindeki depo alanı niteliğindeki 2931, 2932, 2933 numaralı parsellerin belediye tarafından 29 Eylül 2023 günü yapılması kararlaştırılan satış ihalesinin iptali talep edildi!
Akademik itirazı görmezden gelen…
Yargı süreci devam ederken ovayı satışa çıkaran Mustafakemalpaşa Belediyesi ihaleyi iptal edin uyarısını dikkate alır mı?
Hep birlikte göreceğiz!
Bursa ovasının talan edilmesine, kamunun hak kaybına uğratılması yönünde atılan her adıma karşı ise amansız mücadelemizi hiç kuşkunuz olmasın, sonuna kadar sürdüreceğiz!
Kaynak: Yaman Kaya – Şeref Erdoğan – Mustafakemalpaşa Havadis