Mehmet Ceyhan’dan milyonları ilgilendiren bilgiler! Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı yürütülen mücadeleye dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tarafsız Haber Ajansı’na konuşan Prof. Dr. Ceyhan, dezenfektanların virüse karşı etkili olduğunu söyledi.
Salgın ile ilgili merak edilen sorulara cevap veren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın konuşmasının satır başları şöyle:
Havaların ısınmasıyla virüsün etkisi azalacak mı?
Bunlar, böyle konuşmak son derece yanlış. Vatandaşı yanlış yönlendiriyor, çünkü bilimsel olarak böyle bir gerçek yok.
Virüs hangi sıcaklıkta ölüyor?
İlk defa Hong Kong’da yapılmış bir çalışma yayınlandı, şimdiye kadar bilmiyorduk, mesela ben konuşurken diyordum ki henüz bu virüsün hangi sıcaklıkta ne kadar süre canlı kalacağını bilmiyoruz diyordum, şimdi biliyoruz, yayınlandı yazı ve şunu gösterdiler; böyle hava 4 derece 22 derecede ve 37 derecede virüs ne kadar süre yaşadığına baktılar ve görüldü ki 22 derece ile 37 derece arasında sadece yüzde 50 bir fark var. Yani 6 saat değil de 3 saat yaşıyor virüs.
Ama o üç saat bulaştırma için yetiyor, çünkü virüs çok bulaştırıcı henüz hiç kimsenin bağışıklığı yok. Dolayısıyla yani belki biraz hızı yavaşlar mı, o da gene tedbirlerle ilgili. Ama ortadan kalkmayacağı kesin.
Şunu gördük hatta 56 derecede ölüyor diyorduk biz bu virüs 56 derecede bile yarım saat yaşayabiliyor virüs. Ancak 60 dereceden sonra ölüyor. O yüzden yani biraz sıkıntılı bir iş.”
Virüs hangi ortamlarda ölüyor?
Şey de çok kolay ölüyor mesela alkolle, dezenfektanla, amonyakla çok kolay ölüyor. O yüzden günlük dezenfektanlar falan çok etkili.
Bazen de abartıyorlar. Diyelim ki evde 3 kişi yaşıyorsunuz. Ama hiçbiri dışarı çıkmıyor. O eve virüsün dışarıdan girme şansı yok, biriyle girecek virüs havada uçarak falan gelmez. O kadar titizlenmeye gerek yok. Ama evden birisi işte çalışmak için falan dışarı gidip geliyorsa o zaman o kişinin dokunmuş olabileceği yerler kapı kollarıydı, merdiven trabzanıydı, musluklardı buralar işte dezenfektanlarla temizlenmek zorunda.
Hayatımız normale ne zaman döner?
Tam normali ne zaman döner yani 11 Mart’tan önceki hayatımıza ne zaman döneriz diye sorarsanız onun için çok vakit var. Yani onun için bütün dünyada salgının kontrol altına alınması lazım. Bu da 1 yıldan daha kısa biraz zor olur gibi görülüyor.
Ama biz ülkede salgını kontrol altına almayı başarırsak bu kadar sıkı olmayacak önlemler biraz daha gevşeyecek ama mesela belki bazı ülkelere giriş çıkışlarda kısıtlamalar devam edecek ülke içi seyahatlerde bazı kısıtlamalar olacak bunlar bir süre yani azalarak da olsa kısıtlamalarla yaşamaya alışacağız.
Market alışverişinde neye dikkat edeceğiz, yiyecekler de virüs olur mu?
Marketteki yiyecekten virüsün bulaşması yok denecek kadar düşük bir ihtimal. Daha çok marketten nasıl bulaşır, giderseniz, sizinle beraber markette aynı anda o hastalığı taşıyan biri olur öksürür, hapşırır, siz çok kısa bir süre içerisinde oradan geçersiniz öyle bulaşır. Yoksa gıdayla, poşetle bulaşması olacak bir şey değil, çok zor bir ihtimal.