Kulislerden edinilen bilgiye göre AK Parti, Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin milletvekili transferine ilişkin getirdiği önerisini hayata geçirmek ve yeni kurulan partilerin seçime girmesiyle ilgili düzenleme için görüş toplamaya başladı.
Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın kulis haberine göre, bu konuda bir çalışma başlattıklarını açıklayan AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı’nın, partinin hukukçu milletvekillerinden de görüş almaya başladığı öğrenildi. Vekil transferine karşı tartışılan öneriler ise şöyle:
“Bir partinin seçime katılabilmesi için yerine getirmesi gereken şartlar arasında bulunan ‘Meclis’te grup kurması’ kriteri kaldırılabilir. Böylece, bir partinin seçime katılmasının önünü açmak için başka partiye milletvekili transferinin önü kapatılabilir.
Herhangi bir partinin seçime katılabilmesi için Meclis’te grup kurma şartının aynen kalması durumunda, başka bir değişiklik yapılarak, ‘seçim takviminin başlamasından seçimin tamamlanmasına kadar geçecek süreçte’ milletvekillerinin parti değiştirmesine izin verilmeyebilir.
Yapılacak yasa değişikliği ile partilerin, ‘seçime bir yıl veya 6 ay kala Meclis’te grup kursa da’ seçime girmesine izin verilmeyebilir.”
İktidar Partisi, önümüzdeki yasama döneminde siyasetin gündemine getirmeye hazırlandığı, siyasi partiler ve seçim yasaları değişiklikleri konusunda “simülasyon” hazırlıyor. İki seçenekli hazırlanan simülasyonda, daraltılmış bölge uygulamalarında, illerin kaçar seçim bölgesi olacağına bakılıyor. Hazırlık, 3 veya 5 milletvekili üzerinden yapılıyor.
AK Parti’nin oluşturduğu komisyonun yaptığı son toplantıda, daraltılmış bölge seçim sistemine ilişkin çalışma masaya yatırıldı. Yapılacak simülasyonda seçim bölgelerinin 3’er milletvekilinden veya 5’er milletvekilinden oluşması durumunda, illerin seçim bölgeleri çıkartılacak. Bu hesaplamada, dikkatler büyük şehirler üzerinde yoğunlaşıyor.
2018 seçim sonuçları baz alınarak yapılan çalışmaya göre, İstanbul’un 98 olan ancak YSK’nın yaptığı son hesaplamayla 100’e çıkacak olan milletvekillerinin dağılımı durumunda, kaç seçim bölgesi olacağı hesaplanıyor. 98 milletvekili üzerinden yapılan çalışmaya göre, daraltılmış seçim bölgeleri 3’er milletvekilinden oluşursa, 30’un üzerinde seçim çevresi oluyor. 5 milletvekillinden hesaplandığında, 20 civarında seçim çevresi olacak. İstanbul’da şu anda 3 seçim bölgesi olduğu hesaba katıldığında, milletvekilleri, kendi dar seçim bölgelerinde tüm seçmenle yakın ilişki kurabilecek.
İktidar partisi sözcüleri, milletvekillerinin parti değiştirmesiyle ilgili sınırlama getireceği iddialarını kabul etmiyor. Milletvekillerinin, haklarına engel getirilmeyeceği, ancak grup kurulmasıyla ilgili sınırlandırmaya sıcak bakıldığı belirtiliyor. Bu bakış açısı değişmezse seçime girme şartları arasından ‘grup kurma şartı’ çıkartılacak. Daraltılmış seçim çevrelerinden çıkan ortalama milletvekili sayısı açısından İspanya modelinin, AK Parti’nin yeni çalışmasına benzediği belirtiliyor.