Maymun Çiçeği Salgını Kongo’yu Vurdu
Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası acil durum ilan ettiği maymun çiçeği (mpox) hastalığı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde hızla yayılıyor. Hastalık nedeniyle ülkede bu yıl 450’den fazla can kaybedildi ve vakaların büyük çoğunluğu Kongo’da kaydedildi.
Çocuklar En Çok Etkilenenler
BBC, Kongo’nun doğusundaki tedavi merkezlerine yaptığı ziyaretlerde, ölümcül olabilen hastalığın en çok çocukları etkilediğini tespit etti. 6 yaşındaki oğlu Amani’de hastalığın nasıl geliştiğini anlatan Alain Matabaro, “Küçük bir noktayla başladı, sıktığımızda sulu bir akıntı geldi” diyor. Goma yakınlarındaki Munigi kliniğinde dört günlük tedavinin ardından Amani iyileşmeye başladı.
Bağışıklık Sistemlerinin Rolü
Medair yardım kuruluşundan Dr. Pierre-Olivier Ngadjole, merkezlerinde görülen vakaların %75’inin 10 yaşın altında olduğunu belirtiyor. Çocukların daha az gelişmiş bağışıklık sistemleri nedeniyle mpox’tan daha fazla etkilendikleri düşünülüyor.
Kalabalık Koşulların Etkisi
Dr. Ngadjole ayrıca bölgedeki çatışmalar nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalanlar için kurulan kamptaki aşırı kalabalığı da sorumlu tutuyor. Çiçek hastalığının yayılması için yakın temas önemli olduğundan, “çocuklar her zaman birlikte oynuyor” diyor.
Ücretsiz Tedavi Hayat Kurtarıyor
Haziran’dan bu yana Munigi kliniği, 310 mpox vakasıyla ilgilendi. Ücretsiz antibiyotikler, parasetamol ve temiz su sağlayan klinikte şu anda her gün 5-10 yeni hasta kabul ediliyor. Klinikte şu ana kadar hastalıktan kaynaklanan ölüm yaşanmadı. Dr. Ngadjole bunun erken yardım alınıyor olmasına bağlıyor.
Aşıların Ne Zaman Geleceği
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda bir başka hastanede durum daha kötü. Haziran’dan beri 800 hasta görüldü ve sekizi hayatını kaybetti, hepsi de beş yaşın altındaki çocuklar. Hastanenin başhekimi Dr. Robert Musole, salgının hafife alınmaması gerektiğini vurguluyor.
Ülkede herhangi bir aşı bulunmazken, hükümet ABD ve Japonya’dan aşıların yakında geleceğini umuyor.