enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0440
EURO
37,8806
ALTIN
2.799,42
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Hafif Yağmurlu
24°C
Cumartesi Yağmurlu
22°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Maymun Çiçeği aşısı var mı, hangi ülkelerde görüldü? Maymun Çiçeği virüsü öldürüyor mu? Maymun Çiçeği bulaşma yolları, tedavisi nasıl? ACİL DURUM İLAN EDİLDİ!

Maymun Çiçeği aşısı var mı, hangi ülkelerde görüldü? Maymun Çiçeği virüsü öldürüyor mu? Maymun Çiçeği bulaşma yolları, tedavisi nasıl? ACİL DURUM İLAN EDİLDİ!
REKLAM ALANI
15.08.2024 22:25
18
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Maymun Çiçeği Virüsü: Belirtileri, Tedavisi ve Aşısı

Maymun çiçeği, Poxviridae ailesine ait bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Bu virüs, maymun kolonilerinde görülen bir salgın sonucu keşfedilmiş ve bu nedenle “maymun çiçeği” olarak adlandırılmıştır.

Maymun Çiçeği Virüsünün Görüldüğü Ülkeler:

  • Burundi
  • Kenya
  • Ruanda
  • Uganda
  • Kongo Demokratik Türk Cumhuriyeti

Maymun Çiçeği Virüsünün Belirtileri:

Hastalık, virüsle enfekte olmuş hayvanlarla veya insanlarla temas sonucu bulaşabilir. Belirtiler, virüse maruz kaldıktan 5-21 gün içinde ortaya çıkabilir. En yaygın belirtiler şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Baş, sırt ve kas ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişme
  • Yorgunluk
  • Üşüme ve titreme
  • Ciltte su çiçeği benzeri kabarcıklar

Maymun Çiçeği Virüsünün Tedavisi:

Şu anda maymun çiçeği virüsüne yönelik spesifik bir tedavi mevcut değildir. Ancak çiçek hastalığı aşısının, bu hastalığa karşı yaklaşık %85 oranında etkili olduğu gözlemlenmiştir. Çiçek aşısı olan kişiler, hastalığı daha hafif geçirebilir veya hiç hasta olmayabilirler.

Maymun Çiçeği Virüsünün Aşısı:

Bugün artık çiçek aşısı klinik kullanıma sunulmamaktadır. Ancak maymun çiçeğini önlemek için Ankara suşu adlı bir aşı geliştirilmiş ve ABD Gıda ve İlaç Ajansı (FDA) ile Avrupa İlaç Ajansı (EMA) onayını almıştır. Bu aşı, kısıtlı olarak ulaşılabilir durumdadır ve iki doz deri altı enjeksiyon şeklinde uygulanır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.