enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
32°C
Bursa
32°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
28°C
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Advert
Advert

Marmara Havzasında Örnek İşbirliği

Marmara Havzasında Örnek İşbirliği
Advert
02.05.2019 10:46
323
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Türkiye ekonomisine yön veren Marmara Havzası’nın en önemli iki üretim merkezi Bursa ve Sakarya, stratejik sektörlerde işbirliği için güçlerini birleştirdi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası  ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası arasında stratejik işbirliği protokolü imzalandı.

BTSO ve Sakarya TSO Stratejik İşbirliği Protokolü İmzaladı


Bursa ve Sakarya Türkiye’nin hedefleri için birlikte hareket ediyor. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Sakarya TSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, yüksek katma değer üreten alanlarda iki Oda arasındaki ilişkileri güçlendirmek için protokol imzaladı. BTSO Altıparmak Temsilcilik Binası’nda düzenlenen programda konuşan BTSO Başkanı Burkay, 15 milyar dolara yakın ihracat performansı, 21 Organize Sanayi Bölgesi ve sahip olduğu üretim tecrübesi ile Bursa’nın Türkiye’nin kalkınma hedeflerine katkıda bulunan lider kentlerden biri olduğunu söyledi.

“BURSAMIZ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Başkan Burkay, Türkiye’nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması için Bursa ve Sakarya gibi şehirlerin birlikte hareket etmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi. BTSO olarak Bursa iş dünyasının ihracat, katma değerli üretim ve nitelikli istihdam noktasında büyük tecrübeye sahip olduğunu kaydeden İbrahim Burkay, “Tüm ekonomik parametrelerde başarılı bir grafik sergileyen Bursamızın otomotiv, makine, tekstil gibi alanlardaki üretim tecrübesini stratejik alanlara da taşımayı hedefliyoruz. Bu noktada dijital dönüşüm merkezi Bursa Model Fabrika’dan ileri teknoloji üretim merkezi kimliğiyle alt yapı çalışmaları devam eden TEKNOSAB’a; Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi GUHEM’den Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’ne; UR-GE projelerinden Küresel Fuar Acentesi’ne kadar Türkiye’deki tüm oda ve borsalara örnek olan çalışmalara imza attık. Bursa iş dünyamızdan aldığımız destekle hayata geçirdiğimiz projelere ilk günkü heyecanla ve kararlılıkla devam edeceğiz.” dedi.

“MARMARA HAVZASI TÜRKİYE’NİN ZENGİNLİĞİNİ ÜRETİYOR”

ABD ekonomisine yön veren San Francisco Havzası ve Almanya’daki Baden Württemberg bölgelerinin uyguladığı stratejilerin, Bursa ve Sakarya gibi önemli üretim merkezlerinin bulunduğu Marmara Havzası’nda hayata geçmesi gerektiğinin altını çizen Burkay, şöyle konuştu: “İki Oda arasında gerçekleşen bu stratejik işbirliği protokolü bu açıdan büyük önem taşıyor. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı için belirlenen kalkınma hedefi, ihracata dayalı büyümeden geçiyor. Bu hedefe, klasik sanayi üretimi ile ulaşamayacağımızın bilincindeyiz. Kişi başı milli gelir ve ihracat hedefimize ulaşmanın yolu, katma değerli üretimin payını artırmaktan geçiyor. Türkiye’nin bu sıçraması, ileri teknolojili üretime geçişle ve bunu başarabilecek 1. Bölge şehirlerinin yeniden kurgulanması ile mümkün. Ülkemizin ileri teknoloji ihracatının yüzde 60’ını, orta ileri teknolojilerde de ihracatın yüzde 80’ini karşılayan 1. Bölge, yine Türkiye’nin zenginlik üreten merkezi olacaktır. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası arasında gerçekleştirdiğimiz bu protokolle de farklı alanlarda stratejik işbirliğini harekete geçirecek tarihi bir adım atıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÜRETEN BİR ŞEHİRİZ”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, 34 meslek komitesinin yer aldığı Odanın 102 yıllık bir tarihe sahip olduğunu söyledi. Odanın 12 binin üzerinde faal üyesi olduğunu, 1.500 civarında üretici firmanın Odaya kaydının bulunduğunu kaydeden Altuğ, “Sakarya, nüfus olarak 1 milyonu aşmış bir şehir. Depremden sonra ciddi nüfus artışı ile karşı karşıyayız. Üreten bir şehiriz. Ticaret ve hizmet sektörü kent ekonomisinin yüzde 59’unu oluşturuyor. Sanayinin şehrimizdeki payı yüzde 24. İhracatımız 6 milyar dolar seviyesinde.​” ifadelerini kullandı.

“HEDEFİMİZ İHRACATÇI SAYIMIZI ARTIRMAK”

Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasında ihracatın kilit rol oynadığını kaydeden Başkan Altuğ, “Tek çıkış yolumuz ihracattır. Bu bilinçle üretmek ve ürettiğimizi dünyaya satmak zorundayız. Otomotiv endüstrisi, makine, raylı sistemler ve savunma sanayi öne çıkan sektörlerimizdir. Şu anda OSB’lerimizde 50 bin kişi istihdam ediyoruz. İhracatçı sayımız şu anda 400 civarında. Bizim gayemiz, ihracatçı sayımızı 1.000’e ve ihracatımızı da 10 milyar dolara çıkarmak. İhracatta ilk 5 il arasına girmek istiyoruz. Girişimcileri destekliyor ve onları yatırımcılarla bir araya getiriyoruz. Şu anda 9 olan OSB sayımızı 11’e çıkarmayı da hedefliyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odamızın gerçekleştirdiği projeleri de yakından takip ediyoruz. BTSO ihracattan istihdama mesleki eğitimden dijital dönüşüme yönelik önemli çalışmalara imza attı. BTSO’nun projelerini Sakarya’da da hayata geçirmek istiyoruz. İmzaladığımız stratejik işbirliği protokolünün her iki kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” açıklamalarında bulundu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Talip Kuriş, BTSO ile Sakarya TSO arasındaki stratejik işbirliğinin her iki şehre katkı sağlayacağını belirterek, “Önümüzdeki süreçte iki oda arasında yapılacak her bir çalışma ülkemize değer olarak geri dönecektir.” dedi.

PROTOKOLÜN HEDEFİ

Protokolle, her iki oda üyelerine uluslararası pazarlara birlikte erişim imkanı sağlanması, teknoloji geliştirme ve inovasyon faaliyetleri için ortak projeler yürütülmesi, nitelikli işgücü için genel ve mesleki eğitim boyutunda stratejik projeler geliştirilmesi hedefleniyor. Ulaştırma, taşımacılık ve lojistik altyapısının entegrasyonu ve yüksek katma değerli projelerde de ortaklık kurulması konusunda çalışmalar yürütecek BTSO ve Sakarya TSO, Marmara Havzası’nı San Francisco modeli gibi ülke hedeflerine yön veren güçlü kuruluşların kümelendiği bir bölge olması için birlikte çalışacak.

Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.