Türkiye’nin makine ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,2 düştü. Son 12 aylık ihracat verileri 27,8 milyar dolara ulaşarak yüzde 0,9’luk bir gerilemeyi gösteriyor. Ancak Temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 arttı.
Küresel resesyon endişeleri devam ederken, makine sektörü önceki yıllara yaklaştı. Sektörün kilogram başına ortalama ihracatı 7,4 dolara çıkarak Türkiye ortalamasının beş katına ulaştı.
Almanya ve Rusya’nın ardından en çok ihracat yapılan ABD pazarında yüzde 11,1 artış kaydedildi.
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Rusya ile sivil ticaretin devamı için ödeme koridoru oluşturulmasının önemini vurguladı. Bu sayede ihracattaki düşüşün telafi edilebileceğini belirtti.
Karavelioğlu, küresel belirsizliklerin ve sıklaşan çatışmaların sanayi tarafında ciddi bir düşüş eğilimi yarattığını söyledi. Merkez bankalarının beklenen faiz indirimlerini ertelemesinin de piyasalardaki durgunluğun arttığını belirtti.
Karavelioğlu, katma değerli üretim için yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın önemine dikkat çekti. Programın pilot sektörü olan makine sanayisinde Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı’na yoğun katılım beklediğini ifade etti.
Karavelioğlu, yatırım ortamını iyileştirmek için kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Makine sektöründeki kayıt dışılık oranının yüzde 23,7 olduğunu ve bunun rekabeti olumsuz etkilediğini belirtti.