Yüksek Üretim Maliyetleri Çiftçiyi Topraklarını Satmaya Zorluyor
Yüksek üretim maliyetleri karşısında, çiftçiler geçen yıl limon ağaçlarını sökmek zorunda kalmıştı. Bu yıl ise çiftçiler arazilerini satılığa çıkarıyor.
Deprem sonrası büyük göç veren ve Türkiye’nin en önemli üretim alanlarından biri olan Hatay’da, çiftçiler artık üretim maliyetlerini karşılayamıyor.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, “Çiftçinin çözümü çiftçiliği bırakmak. Etrafımızda çok sayıda satılık tarla var. Herkes toprağın bir kısmını satıp küçülmeye veya bu işten çıkmaya çalışıyor. Bu sadece Hatay’a özgü bir durum değil. Türkiye’deki tüm üreticiler sıkıntı içinde. Kimle konuşsam tarla satmaktan bahsediyor” dedi.
İlan sitelerinde, ağaçlar ve mahsullerle birlikte onlarca dönüm arazi satışa sunuluyor. Hatay Dörtol’da 15 yıllık ağaçların olduğu bir portakal bahçesi 70 milyon TL’den, 30 dönümlük bir başka bahçe ise 115 milyon TL’den satışa çıktı. Başka bir portakal bahçesi de 5 milyon 100 bin TL’den satılıyor.
Okay, tüm ürünlerde daha az kazanç sağladıklarını belirterek, pamuk fiyatının geçen yıl 28 TL iken bu yıl 23 TL’ye, toptan zeytiny yağının litresinin bölgede 235 TL’den 180 TL’ye düştüğünü söyledi.
“Araziniz var, bir kısmına buğday, bir kısmına pamuk ekmişsiniz ama hiçbiri kâr getirmiyor. Borcumuz arttı, bütün girdi maliyetleri geçen seneye göre yüzde 100 arttı. Şu anda bir dönüm tarla 300 bin TL. 100 dönüm tarla 30 milyon TL. Bunu bankaya yatırsanız ne kazanırsınız? Tarlada kâr yok.”
Türkiye’nin dört bir yanındaki tarım arazileri, hasat edilmeyen mahsuller ve meyve ağaçlarıyla birlikte satışa sunuluyor.
Çiftçiler ekim yapmayı bırakırken, bir kısmı da umudunu buğdaya bağlamış durumda.
Okay, “Pamuk para etmedi. Mısır başını biraz yükseltti ama sonra 1 milyon ton mısır ithal edildi ve fiyat düştü. Geriye meyve kaldı. Patates soğanı tarlaya sürüldü. Şimdi insanlar nefes almak için buğdaya yöneldi” dedi.
SGK verilerine göre, 2019’da 600 bin olan çiftçi sayısı, 2023’te 460 bine, 2024’te ise 413 bine düştü.