Magnezyum Zengin Besinler
Vücudumuzun düzgün çalışması için magnezyum hayati önem taşır. Kas ve sinir fonksiyonlarından kan şekeri kontrolüne kadar çeşitli görevlerde rol oynar. Yeterli magnezyum almak, genel sağlığımızı korumak için çok önemlidir.
Magnezyum İçeren Besinler
Magnezyum açısından zengin bazı yiyecekler şunlardır:
-
Ispanak: Bir fincan pişmiş ıspanak yaklaşık 157 mg magnezyum sağlar.
-
Kara Lahana: Kara lahana da magnezyum açısından zengindir.
-
Badem: Bir ons badem (yaklaşık 23 adet) 80 mg magnezyum içerir.
-
Kabak Çekirdeği: Sadece bir ons kabak çekirdeği yaklaşık 150 mg magnezyum sunar.
-
Chia Tohumları: İki yemek kaşığı chia tohumu yaklaşık 95 mg magnezyum içerir.
-
Kinoa: Bir fincan pişmiş kinoa yaklaşık 118 mg magnezyum sağlar.
-
Esmer Pirinç: Bir fincan pişmiş esmer pirinç yaklaşık 86 mg magnezyum içerir.
-
Siyah Fasulye: Bir fincan pişmiş siyah fasulye yaklaşık 120 mg magnezyum içerir.
-
Mercimek: Bir fincan pişmiş mercimek yaklaşık 71 mg magnezyum sunar.
Deniz Ürünleri
Bazı deniz ürünleri de iyi magnezyum kaynaklarıdır:
-
Somon: Üç ons pişmiş somon yaklaşık 26 mg magnezyum sağlar.
-
Uskumru: Üç ons pişmiş uskumru yaklaşık 82 mg magnezyum içerir.
Meyve ve Sebzeler
Bazı meyve ve sebzeler de magnezyum içerir:
-
Avokado: Orta boyutlu bir avokado yaklaşık 58 mg magnezyum içerir.
-
Muz: Orta boy bir muz yaklaşık 32 mg magnezyum içerir.
Süt Ürünleri
Süt ürünleri de magnezyum sağlar:
-
Yoğurt: Bir fincan sade yoğurt yaklaşık 50 mg magnezyum içerir.
-
Süt: Bir fincan süt yaklaşık 24 mg magnezyum içerir.
Çikolata
Bitter çikolata, lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanı sıra magnezyum açısından da zengindir:
-
Bitter Çikolata: Bir ons bitter çikolata (70-85% kakao) yaklaşık 64 mg magnezyum sağlar.
Magnezyumun Önemi
Magnezyum, vücudumuzun düzgün çalışması için çok önemlidir. Aşağıdakiler gibi birçok fonksiyonu vardır:
- Kas kasılmalarını ve sinir sinyallerini düzenler.
- Glikoz metabolizması ve insülin düzenlenmesinde rol oynar.
- Sağlıklı kan basıncı seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
- Kemik oluşumu ve kemik yoğunluğunun korunması için gereklidir.