enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0033
EURO
37,8557
ALTIN
2.819,96
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

M çiçeğine karşı okullarda ne yapılmalı?

M çiçeğine karşı okullarda ne yapılmalı?
REKLAM ALANI
20.08.2024 05:38
8
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Maymun Çiçeği Virüsü: Tehlikeler ve Önlemler

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı için “acil durum” ilan etti. Virüsün farklı bir varyantından kaynaklandığına inanılıyor ve bu varyant daha önceki varyantlardan daha tehlikeli olabilir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun çiçeği virüsü, zoonotik bir hastalıktır, yani hayvanlardan insanlara geçer. İlk olarak 1958’de laboratuvar maymunlarında keşfedildi ve 1970’de insanlarda tespit edildi. Belirtileri çiçek hastalığına benzer, bu nedenle “maymun çiçeği” olarak adlandırılmıştır.

Belirtiler

Maymun çiçeği virüsü ateş, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, döküntü ve kabarcıklarla seyreder. Döküntü genellikle yüz bölgesinde başlar ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Bulaşma Yolları

Virüs, enfekte hayvanlarla veya virüsü taşıyan bir kişinin vücut sıvılarıyla temas yoluyla bulaşabilir. Cinsel ilişki de bir bulaşma yoludur.

Tehlikeleri

Maymun çiçeği virüsü, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi olabilir. Tip-1 olarak bilinen baskın varyantın yaklaşık %4 ölüm oranı vardır.

Tedavi

Maymun çiçeği virüsü için özel bir tedavi yoktur, ancak çiçek virüsü ailesindeki ilaçlar bağışıklığı düşük kişilerde kullanılabilir.

Aşı

1980’den önce kullanılan çiçek aşısı, maymun çiçeği virüsüne karşı da koruyucudur. Bu nedenle, 45 yaş ve üzeri kişiler virüse karşı bağışıklık kazanmış olabilirler. Ancak, aşılama 1980’den beri yapılmadığından, daha genç kişiler aşılanmamış olabilir.

Önlemler

Maymun çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

  • Enfekte hayvanlarla temastan kaçının.
  • Enfekte kişilerin vücut sıvılarıyla temastan kaçının.
  • Ellerinizi sık sık yıkayın veya dezenfektan kullanın.
  • Döküntü veya kabarcıklarınız varsa, bir sağlık kuruluşuna başvurun.
  • Cinsel ilişki sırasında çoklu partnere sahip olmaktan kaçının.

Ülkemizde Görülme Riski

Türkiye’de henüz maymun çiçeği virüsü vakası bildirilmemiş olsa da, virüsün Avrupa’da yaygın olması nedeniyle ülkemizde görülme riski yüksektir.

Okullar İçin Öneriler

Okullar açıldığında, aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

  • Ateş veya lenf bezlerinde şişme olan çocukları okula göndermeyin.
  • Çocuklara el hijyeninin önemini vurgulayın.
  • Sınıf içerisinde şüpheli bir olgu varsa, sağlık kuruluşuna başvurun.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.