Saatleri Ayarlama Enstitüsü dendiğinde birinci aklımıza gelen Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanı, geçtiğimiz nisandan bu yana tiyatro sahnesine uyarlanmış bir metin olarak da karşımızda. Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü birinci olarak 1954 …
Saatleri Ayarlama Enstitüsü dendiğinde birinci aklımıza gelen Ahmet Hamdi Tanpınar’ın romanı, geçtiğimiz nisandan bu yana tiyatro sahnesine uyarlanmış bir metin olarak da karşımızda.
Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü birinci olarak 1954 yılında Yeni İstanbul gazetesinde tefrika eder. Yani roman, kitap olarak sunulmadan evvel gazetede kısımlar halinde yayımlanır. Tanpınar tefrikadaki kısımları kitap haline çevirirken final kısmında bir tereddüt yaşar. Romanın manasını temelden değiştirecek bir son için asistanına mektup muharrir. Bu alternatif sonda, aslında tüm okuduklarımızın roman kahramanının hezeyanları olduğu bilgisi vardır. Ancak muharrir bu fikirden cayar ve hepimizin okuduğu sonla, roman 1961 yılında Remzi Kitabevi’nden yayımlanır. Tanpınar’ın öteki bir karasızlığı da bu romanı evvel tiyatro oyunu olarak düşünmüş olmasıdır. Oyunun direktörü Serdar Biliş de bu roman bir tiyatro oyunu olsaydı nasıl olurdu diye düşünüp, uzun mühlet masa başı çalışması yapmış. Seyircisine alternatif son konusunda da orta ara göz kırpan bir seyahat planlamış.