LGS sınav sonuçları açıklandı mı? Günün cevabı en çok merak edilen sorularından biri olmuştu. Öğrenciler tarafından merakla beklenen LGS sınav sonuçları buğun açıklandı. Adaylar, sınav sonuçlarını “meb.gov.tr” adresinden öğrenebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretime geçiş tercih ve yerleştirme kılavuzu ve tercihlere esas kontenjan tabloları da yarın açıklanacak. Sınav sonuçlarına göre yerleştirme yapılacak okulların tablolarında, 2018’de o okullara yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler de öğrencilerin tercihlerine rehberlik etmek amacıyla verilecek.
MEB, 1 Haziran 2019’da yapılan LGS sınav sonuçları ile ilk kez “Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu”nu da yayımladı.
Milli Eğitim Bakanlığının Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları Serisinin yedincisinde “2019 Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav” ele alındı. Bu raporda, 2019 Ortaöğretime Geçiş Sınavı’na giren öğrencilerin sınav performansları incelendi ve detaylı analizler yapıldı.
LGS 2019 SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı, Liselere Geçiş Sınavı (LYS) sınav sonuçları açıklanma tarihi olarak 24 Haziran Pazartesi gününü göstermişti. Yüz binlerce öğrenci sabırsızlıkla sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlar “meb.gov.tr” adresi üzerinden yayınlandı.
LGS 2019 SINAV SONUÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN
LGS SINAVINDA SORU İPTALİ YOK
Buna göre, 2019 Merkezi Sınavı 1 Haziran 2019’da sözel bölümü saat 09.30, sayısal bölümü saat 11.30’da başlayan iki oturum halinde uygulandı. Sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil alt testlerinde toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika cevaplama süresi verildi. Sayısal bölümde yer alan Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde toplam 40 soru soruldu ve öğrencilere 80 dakika süre verildi.
Merkezi sınava 1 milyon 74 bin 13 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerden 1 milyon 29 bin 555’i sınava katıldı. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 8. Sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 85,08’i merkezi sınava katıldı. Sınav sonrasında her iki oturuma ait hiçbir soru iptali olmadı.
LGS SINAV SONUÇLARINA GÖRE DOĞRU CEVAP SAYISI ARTTI!
2019 yılı LGS sınavında sözel oturumda soru sayısı 20 olan Türkçe alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 11,75; soru sayısı 10 olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 6,88, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinde 6,83 ve Yabancı Dil alt testinde ise 4,65olarak gerçekleşti.
Her bir alt testte 20 soru içeren sayısal oturumda ise Fen Bilimlerinde alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 9,97 ve Matematik alt testinde 5,09 olarak hesaplandı.
Milli Eğitim Bakanlığının LGS sonuçları ile ilk kez açıkladığı rapora göre, matematik ve fen bilimlerindeki başarı 2018’e göre arttı.- Sınavın ortalama ayırt edicilik değerleri ve güvenirlik katsayıları arttı
2019 merkezi sınavda yer alan soruların özellikleri detaylı olarak analiz edildi. Alt testlerdeki sorulara ilişkin 2019 merkezi sınavda hesaplanan ortalama güçlük, ortalama ayırt edicilik değerleri ve güvenirlik katsayıları ölçme araçlarında istenen düzeylerin üzerinde değerlere sahip olduğu görüldü.
2018 merkezi sınav istatistikleriyle kıyaslandığında soruların ayırt edicilik düzeyleri ve güvenirlik katsayılarında artış yaşandı.
LGS SINAV SONUÇLARI: BOŞ BIRAKILMA ORANI DÜŞTÜ
2019 merkezi sınavda, soruların boş bırakılma oranları her bir alt testte hesaplandı ve hesaplanan 2018 merkezi sınavdaki oranlarla karşılaştırıldı.
Sonuçlar, Yabancı Dil alt testi dışındaki tüm alt testlerde 2019 merkezi sınavda boş bırakılma oranlarının düştüğünü gösterdi.
MEB tarafından 26 Kasım 2018’de sayısal bölüm için cevaplama süresinin 80 dakikaya çıkarılması kararının Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde soruların boş bırakılma oranlarının azalmasına katkıda bulunduğu değerlendirildi.
LGS SINAV SONUÇLARINA GÖRE KIZ ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI!
Alt testlerdeki doğru cevap sayısı ortalamalarının cinsiyete göre değişimi incelendi ve kız öğrencilerin ortalamalarının matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu belirlendi.
Öğrencilerin sosyoekonomik düzeyleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek için öğrencilerin anne ve baba eğitim düzeyleri dikkate alındı.
Anne ve baba eğitim düzeyleri ilkokuldan lisansüstüne kadar gruplandırılmış ve eğitim düzeyi arttıkça öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalamalarının da arttığı belirlendi.
LGS SINAV SONUÇLARI OKUL BAŞARI PUANLARIYLA UYUMLU
Öğrencilerin 6., 7. ve 8. sınıftaki yıl sonu başarı puanlarının ortalaması olan ve ortaokulda akademik performansın göstergesi olarak değerlendirilen okul başarı puanı (OBP) ile 2019 Merkezi Sınavda toplam cevap sayısı arasındaki ilişki korelasyon analiziyle incelendi.
Elde edilen sonuçlar, OBP ile Merkezi Sınav Puanı arasında pozitif ve güçlü bir ilişki olduğunu gösterdi.
MEB tarafından ilk kez yayımlanan rapor, yürütücülüğünü Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in yaptığı Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları serisinin yedincisi olarak Dr. Sadri Şensoy, Dr. H. Eren Suna, Dr. Hande Tanberkan, Emine Eroğlu ve Ümare Altun tarafından hazırlandı.
LGS NEDİR?
LGS sınavı, 2013-2014 yıllarından sonra yapılan TEOG sınavının yerine gelen yeni bir sınavdır. 8. sınıfların girdiği sınav Liseye Geçiş Sınavı olarak geçmektedir. Sınav iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm 50 soruluk sözel sorularından olur ve süresi 75 dakikadır. İkinci bölüm ise 40 dakikalık sayısal sorulardan oluşur ve sınav süresi 80 dakikadır.
Tercih puanlaması sınavın %70’i, diplomanın da %30’u baz alınarak yapılmaktadır. Sınava girmek zorunlu değildir. Sınava giren öğrenciler aldığı puanlar üzerinden tercih yaptıkları liselere yerleştirilecek, sınava girmeyenler ise ikamet ettikleri adrese en yakın liseye yerleştirilecektir. Sınav sonuçları, öğrencilere posta yoluyla iletilmeyecek, sınav itirazları da sınavın açıklandıktan sonra en geç 5 gün içerisinde yapılacak.
LGS’DE YÜZDELİK DİLİM NEDİR ?
Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir. Örneğin Türkiye genelinde % 8 giren bir öğrenci 1 300 000 (LGS’ye giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104 000. olmuştur. Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
2018-2019 YILI EN BAŞARILI LİSELER LİSTESİ
Kayseri Osman Ulubaş Fen Lisesi
2018 üniversite yerleştirme sonuçlarına göre lisenin mezunları içerisinde 79 kişi bir bölüme yerleşmeyi başarmıştır. Bu sayıdan 60’ı tıp fakültesini kazanmıştır. Kalan 19 kişiden ise, 3 kişi diş hekimliği bölümünü, 10 kişi mühendislik fakültesi bölümünü ve 2 kişi de mimarlık bölümünü kazanmıştır. Üniversiteye yerleşen öğrencilerin %76’sı tıp fakültesini kazanırken, mühendislik fakültesini kazananlar içerisinde: 3 öğrenci Boğaziçi Üniversitesini, 1 öğrenci Koç Üniversitesini, 1 öğrenci Sabancı Üniversitesini, 2 öğrenci Odtü’yü ve 2 öğrenci İtü’yü kazanmıştır.
Adana Fen Lisesi
Bu liseden üniversiteye yerleşen 74 kişi içerisinden 47 öğrenci tıp fakültesini, 16 öğrenci mühendislik fakültesini, 4 öğrenci diş hekimliği fakültesini ve 1 öğrenci de hukuk fakültesini kazanmıştır. Üniversiteye yerleşenlerin %63,5’i tıp fakültesini kazanmıştır. İlk 100 içerisinde 2 mezunu bulunan lisenin, ilk binde 18 ve ilk beş binde de 57 öğrencisi yer almıştır.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi
Liseden mezun olan 49 öğrenci tıp fakültesini kazanmıştır. Üniversiteye yerleşen 48 öğrenci de diğer bölümleri kazanmayı başarmıştır. Mühendislik Fakültesini kazananların büyük bölümü Boğaziçi, İtü, Sabancı ve Koç üniversitesini kazanmıştır. Oran olarak en fazla İstanbul Teknik Üniversitesi tercihinde bulunulmuştur. Mezunlarından 2 öğrenci diş hekimliği bölümünü ve 2 öğrenci de hukuk bölümünü kazanmıştır. Üniversiteye yerleşenlerden tıp fakültesine girme oranı %50,5 olarak gerçekleşmiştir.
Ankara Fen Lisesi
2018 yılında lisenin mezunlarından 56 öğrenci tıp fakültesini, 27 öğrenci mühendislik fakültesi bölümlerini ve 2 öğrenci de hukuk bölümünü kazanmıştır. 13 öğrenci İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, 13 Hacettepe Üniversitesi, 9 Gazi Üniversitesini, 8 öğrenci Boğaziçi Üniversitesini, 5 öğrenci Orta Doğu Teknik Üniversitesini ve 4 öğrenci de TOBB Üniversitesini kazanmıştır. Aynı lisenin 2017 yılında üniversiteye yerleşen mezunlarının 128 tanesinden 70’i tıp fakültesini kazanmıştır. 2016 yılında da aynı liseden mezun olanlar içerisinde 52 tanesi de tıp fakültesini kazanmıştır. Lise mezunlarının 2018 TYT ham puan ortalaması 440 puanken, 2018 YKS Sayısal ham puan ortalaması ise 431,5 puan olarak gerçekleşmiştir.
Konya Meram Fen Lisesi
2018 üniversite yerleştirme sonuçlarına göre 46 öğrenci tıp fakültesini, 14 öğrenci mühendislik fakültesi bölümlerini ve 2 öğrenci de hukuk fakültesi bölümlerini kazanmıştır. 6 öğrenci İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesini, 4 öğrenci Boğaziçi Üniversitesini, 1 öğrenci Koç Üniversitesini ve 1 öğrenci de Galatasaray Üniversitesi hukuk bölümünü kazanmıştır. Üniversiteye yerleşen mezunlar içerisinden %71,8’i tıp fakültesini kazanmıştır. 2017 yılında liseden mezun olan 62 kişiden 37 tanesi tıp fakültesini kazanmayı başarmıştır.
İzmir Fen Lisesi
2018 yılında İzmir Fen Lisesi mezunları en başarılı liselerin başında yer almıştır. Sınava katılan öğrencilerin YKS yerleştirme ham puan ortalamasının 473,52 puan olması çok başarılı mezunlar çıktığının göstergesi olmuştur. İlk binde 13 öğrenci, ilk beş binde 50 öğrenci liseden mezun olarak listeye girmiştir.
Antalya Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi
Liseden mezun olarak 2018 YKS sonuçlarına göre üniversiteye yerleşen 82 öğrenciden 41 öğrenci tıp fakültesini, 7 öğrenci diş hekimliği fakültesini kazanmıştır. Odtü, Boğaziçi, Sabancı ve İtü gibi üniversitelerin mühendislik fakültesini kazanan adayların sayısı da 23 olmuştur. Tıp fakültesi kazanan öğrenci sayısı %50 olarak ortaya çıkmıştır.
Samsun Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi
2018 üniversite yerleştirme sonuçlarına göre en başarılı liselerden bir tanesi de Samsun Fen Lisesidir. Üniversitelerin tıp fakültesine liseden mezun olarak yerleşenlerin sayısı 43 olarak belirlenmiştir. Bunun yanında 6 öğrenci diş hekimliği fakültesini kazanmıştır. 18 kişi mühendislik fakültesini kazanırken, 2 kişi de hukuk kazanmıştır. Aynı yılda ilk 100 içerisine yerleşen öğrenci sayısı ise 10 olarak gerçekleşmiştir.
Denizli Erbakır Fen Lisesi
Lisenin üniversiteye yerleşen 79 öğrencisinden 41 tanesi tıp fakültesini kazanmıştır. 5 öğrenci diş hekimliğini kazanırken, 4 öğrenci de hukuk fakültesini kazanmıştır. Koç Üniveristesi ve Odtü’yü 5’er öğrenci kazanırken, Bilkent’i 3, Boğaziçini 3 ve Sabancıyı da 2 öğrenci kazanmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesini kazanan öğrenci sayısı da 4 olarak gerçekleşmiştir. 2018 YKS’nin en başarılı üniversitelerinin başında gelmektedir.
Aydın Efeler Fen Lisesi
Aydın Fen Lisesi mezunlarından 51 kişi üniversiteye yerleşmiştir. Bu 51 kişiden 19 tanesi tıp fakültesine, 19 tanesi mühendislik fakültesi bölümlerine ve 1 kişi de hukuk bölümüne yerleşmiştir. 7 öğrenci Koç Üniversitesine, 8 öğrenci İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesine, 5 öğrenci Orta Doğu Teknik Üniversitesine ve 3 öğrenci de Sabancı Üniversitesine yerleşmeyi başarmıştır.
En Başarılı Anadolu Liseleri 2018 – 2019 Dönemi
Fen liselerinin başarılı olduğu kadar bazı anadolu liselerinde de üniversite başarı ortalamaları oldukça yüksektir. Özellikle büyükşehirde bulunan köklü anadolu liselerini başarısı fen liselerini aratmamaktadır. Bu nedenle yazımız içerisinde bu anadolu liselerinden de bahsetmenin doğru olacağını düşündük. İşte o liseler…
Ankara Atatürk Anadolu Lisesi
Hiç kuşkusuz tarihin en başarılı anadolu liselerinin başında gelmektedir. 2018 YKS sonuçlarına göre de bu başarıyı sürdürmüştür. Mezunlarından 88 tanesi tıp fakültesine, 7 tanesi diş hekimliği fakültesine, 1 tanesi eczacılık fakültesine ve 13 tanesi de hukuk fakültesine yerleşmiştir. Tıp fakültesine yerleşen öğrencilerden 12 tanesi Hacettepe Tıp Fakültesine (İngilizce) ve 7 tanesi Hacettepe Tıp Fakültesine olmak üzere toplam 19 öğrenci Hacettepe tıp’a yerleşmiştir. 2 öğrenci Galatasaray hukuk, 4 öğrenci İhsan Doğramacı Bilkent hukuk ve 4 öğrenci de Ankara hukuk bölümüne yerleşmiştir. Tobb, Odtü, İhsan Doğramacı Bilkent ve Hacettepe mühendislik bölümünü kazanan çok fazla öğrenci vardır. Yılın en başarılı okullarının başında gelmektedir. Ayrıca dönemin Miili Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’ta Ankara Atatürk Anadolu Lisesi mezunudur.
İzmir Atatürk Anadolu Lisesi
Lisenin 336 mezunu üniversiteye yerleşmeyi başarmıştır. Bunlardan 52 tanesi tıp fakültesini kazanırken, 20 tanesi diş hekimliği fakültesi kazanmıştır. 20 öğrencisi de hukuk fakültesini kazanırken, yüzlerce öğrenci de mühendislik fakültesini kazanmıştır. Koç, Odtü, Sabancı, İtü ve Bilkent üniversitesini kazanan 2018 yılında bir çok mezun veren lise önemli başarı elde etmiştir.
Diğer Liseler 2018 – 2019 Dönemi
Bu liseler tarihi köklere sahiptir. Kategorisel olarak fen lisesi veya anadolu lisesi olarak adlandırılmasalarda ülkemizin en yi okulları olduğu belirtmemiz gerekir. Özellikle, İstanbul’da bulunan okulların yurtdışında bir üniversiteye kabul ettirilme imkanları oldukça yüksektir.
Galatasaray Lisesi
Galatasaray Lisesi mezunlarının %100’ü üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşmiştir. Lise mezunlarından 21 tanesi Galatasaray Üniversitesine, 32 tanesi Koç Üniversitesine, 18 tanesi Boğaziçi Üniversitesine, 18 tanesi Bahçeşehir Üniversitesine ve 12 tanesi de Amerika ve İtalya gibi ülkelerde bulunan üniversitelere yerleşmiştir.
İstanbul Fatih Erkek Lisesi
İstanbul Fatih Lisesi, 1884 yılında Fatih ilçesinde kurulan köklü liselerden biridir Üniversite sınavlarında birçok birinciyi mezun eden lise olarak önemli bir yer edinmiştir. 2018 yılı mezunlarından: 33 tanesi Tıp Fakültesine, 88 tanesi başta Almaya Berlin’de bulunan üniversiteler olmak üzere yabancı üniversitelere, 8 tanesi Koç Üniversitesine ve 31 tanesi de Boğaziçi Üniversitesine yerleşmiştir.
Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi
İstanbul’daki köklü liselerden bir diğeri de Beşiktaş Kabataş Erkek Lisesi olduğunu belirtmemiz gerekir. 1908 yılında kurulan lise konumu itibariyle de çok özel bir yere sahiptir. 2018 YKS ile üniversiteye yerleşen mezunları içerisinden 54 öğrenci Tıp Fakültesini, 8 öğrenci Diş Hekimliği Fakültesini ve 8öğrenci de Hukuk Fakültesini kazanmıştır. Bunun yanı sıra 2018 mezunlarından 36 öğrenci Boğaziçi Üniversitesine, 20 öğrenci İstanbul Teknik Üniversitesine, 6 öğrenci Orta Doğu Teknik Üniversitesine, 17 öğrenci Koç Üniversitesine ve 9 öğrenci de yabancı ülkelerde bulunan üniversitelere yerleşmiştir. 2018 yılının en başarılı lisesi olarak belirtmek doğru olacaktır. Müthiş bir başarı yüzdesi elde edilmiştir.