enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4927
EURO
36,4472
ALTIN
2.949,33
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
10°C
Advert

Lezyon nedir, ne demek? Lezyon neden olur?

Lezyon nedir, ne demek? Lezyon neden olur?
09.09.2024 16:19
16
A+
A-

Lezyon Nedir, Ne Demektir?

Lezyon, vücudun herhangi bir yerinde, genelde hastalık veya travma sonucu oluşan doku hasarına verilen addır. Vücuttaki normal doku yapısının bozulması ya da hasar görmesi lezyon olarak tanımlanır.

Lezyon Çeşitleri

Lezyonlar genelde ikiye ayrılır:

  • İyi Huylu Lezyonlar: Bunlar genellikle zararsızdır ve kanser riski taşımaz.
  • Kötü Huylu Lezyonlar: Kanser riski olan ya da kanser olma potansiyeli taşıyan lezyonlardır.

Lezyonların Nedenleri

Lezyonlar, çeşitli nedenlerle vücudun farklı bölgelerinde oluşabilir. En yaygın sebepler şunlardır:

  • Travma veya Yaralanma: Fiziksel darbeler, kesikler, yanıklar, cerrahi müdahaleler veya kazalar sonucu doku hasarı meydana gelebilir ve lezyona yol açabilir.
  • Enfeksiyonlar: Bakteriler, virüsler, mantarlar ya da parazitler vücudun dokularına zarar vererek iltihaplanma ve lezyonlara neden olur.
  • Otoimmün Hastalıklar: Vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması durumlarında (örneğin lupus veya sedef hastalığı), ciltte ve organlarda lezyonlar görülebilir.
  • Kronik Hastalıklar: Uzun süren hastalıklar da doku bozulmasına ve lezyon oluşumuna yol açabilir. Diyabet, damar hastalıkları ve romatoid artrit bunlara örnektir.
  • Kanser: Kanser hücrelerinin kontrolsüz büyümesi, sağlıklı dokularda yapısal bozulmaya ve lezyon oluşumuna neden olabilir.
  • Tümörler: Hem iyi huylu (benign) hem de kötü huylu (malign) tümörler, vücut dokularında lezyon oluşumuna yol açabilir.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Bazı alerjik reaksiyonlar ciltte kızarıklık, kabarcıklar ya da yaralara (lezyonlara) yol açabilir.
  • Radyasyon ve Kimyasal Maddeler: Uzun süre radyasyona maruz kalma ya da kimyasal maddelerle temas, ciltte ve diğer dokularda lezyonlara neden olabilir.
  • Metabolik ve Genetik Bozukluklar: Vücutta metabolik işlevlerin bozulması veya genetik anormallikler de doku hasarına yol açabilir.
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.