Kremlin, NATO’nun askeri varlığının Rusya sınırlarına yaklaşmasını endişeyle izlediğini bildirdi ve NATO ittifakının genişlemesine karşı önlemler almak zorunda kalabileceğini belirtti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’un TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, Rusya’nın NATO’nun Rusya’yı zayıflatmayı hedeflediğini ve ittifakın eylemlerinin Rusya’nın ulusal güvenliğine “ciddi bir tehdit” oluşturduğunu ifade ettiği belirtildi.
Rusya’nın eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin eleştirisini yineledi ve Ukrayna ile NATO’nun “yok olması” için Rusya’nın çaba göstermesi gerektiğini savundu. Medvedev, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Washington’da gerçekleştirilen NATO zirvesinin bildirisindeki, “Ukrayna’nın NATO’ya giden geri dönüşü olmayan yolunda destekleneceğini” belirten ifadeye atıfta bulundu.
Medvedev, “Bu açık bir sonuçtur. Ukrayna’nın NATO’ya giden ‘geri dönüşü olmayan yolunun’ ya Ukrayna’nın ya da NATO’nun ortadan kalkmasıyla biteceği açık. Veya daha iyisi, her ikisinin de ortadan kalkmasıyla sonuçlanacak.”
2008-2012 yılları arasında Rusya Devlet Başkanlığı yapan ve o dönemde Batı yanlısı ve modernleşme taraftarı olarak görülen Medvedev, Ukrayna savaşının ardından daha sert bir tutum sergilemeye başladı. Özellikle ABD ve müttefiklerini Ukrayna’yı silahlandırmaları halinde “nükleer kıyamet” yaşanabileceği konusunda defalarca uyardı. Rusya’nın nükleer silah kullanma kararı Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yetkisinde olsa da, Rusya Güvenlik Konseyi Yardımcısı Medvedev’in görüşlerinin, savaşı Batı’ya karşı bir varoluş mücadelesi olarak gören Rusya yönetiminin sert çizgisinin bir yansıması olabileceği yorumları yapılıyor.
NATO geçen hafta Polonya, Romanya ve Estonya’ya daha fazla asker konuşlandırma ve bölgedeki askeri varlığını artırma kararını duyurmuştu. İttifak ayrıca Ukrayna’ya yeni silah sistemleri ve savunma desteği sağlamaya karar verdi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Rusya’yla çatışma istemediğini ancak üyelerinin savunmasını sağlamaya kararlı olduğunu belirtti. Stoltenberg, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırganlığına karşı koymak için birlik içerisindeyiz. NATO, üyelerini her türlü saldırıdan korumak için gerekli tüm adımları atmaya hazırdır.”
Rusya, NATO’nun genişlemesinin kendi güvenliğine yönelik bir tehdit olduğunu savunuyor. Kremlin, ABD’nin Avrupa’daki varlığının sona erdirilmesi ve Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğinin engellenmesi çağrısında bulunuyor.
NATO ve Rusya arasındaki gerginliklerin devam etmesi bekleniyor. İttifak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonlarını kınadı ve Rusya’ya yaptırımlar uyguladı. Rusya ise NATO’yu Ukrayna savaşını kışkırtmakla suçladı ve ittifakın Rusya sınırlarına yaklaşmasına karşı önlemler almaya hazır olduğunu belirtti.
Ukrayna’daki savaş, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük askeri çatışma. Savaş, iki ülkede on binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden oldu. Savaşın ne zaman ve nasıl sona ereceği belirsizliğini koruyor.