Faiz artışları, reel ücretlerdeki azalma ve ekonomik durulma, sorunlu kredi hacminin hızlı bir şekilde artmasına neden oluyor.
Merkez Bankası verilerine göre, bankaların takipteki alacakları, 6 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında 32 milyar TL artarak 242,9 milyar TL’ye yükseldi. Bu artış, sadece dört haftada yüzde 11,8’lik bir oranı temsil ediyor.
Son dört haftadaki 32 milyar TL’lik artışın 5 milyar TL’si bireysel kredi kartı borçlarından kaynaklandı. Son sekiz haftada bireysel kredi kartı takipleri 8,9 milyar TL artarak 37,2 milyar TL’ye ulaştı. Bu süre zarfında oransal artış yüzde 24 oldu.
Bireysel kredi kartı takipleri son bir yılda yaklaşık üç kat artarken, tüketici kredilerindeki takipler yüzde 63,9, ticari ve diğer kredilerdeki takipler ise yüzde 18,6 arttı.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı, 2024’ün ilk altı ayında geçen yıla göre yüzde 69,7 arttı. Bu süre zarfında, bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen kişi sayısı yüzde 43 artarak 891 bine ulaştı.
Metin, bireysel kredi kartı borcunun ödenmemesindeki artışın ve takipteki alacak hacminin büyümesinin endişe verici bir eğilim olduğunu vurguluyor. Güncel gelişmeler, ekonomik yavaşlamanın finansal sektör üzerindeki etkilerinin artmaya devam ettiğini gösteriyor.