Konut sektöründe, önümüzdeki altı aylık süreçte kredi faiz oranlarında değişkenlik beklenmiyor. Bu durum, kredili konut satışlarında bir artış öngörüsüne yol açarken, birinci el satışlardaki düşüşün yavaşlaması da bekleniyor. Konut satışlarındaki duraklamaya paralel olarak, konut üretiminde yatay bir seyir ve fiyatların sabit kalması bekleniyor. Ancak kiraların artış ivmesini sürdürmesi muhtemel görünüyor.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konutder) tarafından gerçekleştirilen Sektörel Beklenti Anketi’nin ikinci çeyrek sonuçları, konut üreticilerinin sektör için daha olumlu bir görünüm sergilediğini ortaya koyuyor.
Markalı konut üreticilerinin beklentilerini yansıtan anket, Konutder üyelerinin tamamının önümüzdeki altı ayda kredi faiz oranlarının sabit kalacağını öngördüğünü gösteriyor. Üyelerin üçte biri faizlerin düşmesini beklerken, üçte ikisi ise faiz oranlarının değişmeden kalacağını tahmin ediyor. Faiz oranlarındaki istikrarın devam etmesi, kredili konut satışlarının artmasıyla sonuçlanabilir.
TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ocak-mayıs döneminde yüzde 3,4 azalarak 465 bin 761 adede geriledi. İpotekli konut satışları ise yüzde 58,7’lik bir düşüşle 44 bin 602’ye indi.
Fiyat Artışı Beklentileri Azaldı
Anket sonuçları, Konutder üyelerinin yarısının konut fiyatlarının aynı kalacağını düşündüğünü ortaya koyuyor. Önceki ankete göre, fiyatların artacağını düşünenlerin oranında da belirgin bir azalma gözleniyor. Fiyatların artacağına inanan üye sayısı yüzde 63,6’dan yüzde 36,4’e düşerken, fiyatların azalacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 13,6’da kaldı.
Önceki dönemlerde üyelerin tamamı konut maliyetlerinin artacağı konusunda hemfikirken, bu dönemde maliyet artışı beklentisi azaldı. Üyelerin yüzde 22,7’si önümüzdeki altı ayda konut maliyetlerinde artışın durarak aynı düzeyde kalacağını düşünüyor. Yüzde 77,3’ü ise önceki dönemlerde olduğu gibi maliyet artışının devam edeceğini tahmin ediyor. Üyelerin dörtte üçü işçilik ve malzeme maliyetlerinin yükseleceğini beklerken, maliyetlerin artmasa bile aynı kalacağını düşünen üye sayısı son dönemde yükseldi.
Konut Üretiminde Artış Beklenmiyor
Üyelerin hiçbiri konut üretim adetlerinin artacağını düşünmezken, yüzde 63,6’sı üretimin sabit kalacağını, yüzde 36,4’ü ise azalacağını öngörüyor. Kentsel dönüşüm alanındaki konut üretimi konusunda artış beklentisi azalsa da, üyelerin yüzde 45,5’i üretimin aynı kalacağını düşünüyor.
Satış tarafındaki beklentilere bakıldığında, üyelerin yarısından fazlası (yüzde 59,1) önümüzdeki altı ay içinde birinci el satış adetlerinde bir değişiklik olmayacağı görüşünde. Önceki dönemde konut satışlarının azalacağını düşünen üye oranı yüzde 59,1 iken, bu dönemde bu oran yüzde 27,3’e düştü. Artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 4,5’ten yüzde 13,6’ya yükseldi.
Yabancıya satış adetlerinde de bir artış beklenmiyor. Üyelerin yarısı satışların azalacağını, yarısı ise aynı kalacağını düşünüyor. Ancak hiç kimse yabancıya satışların artacağı yönünde bir beklentiye sahip değil.
Üyelerin yarısından fazlası kiraların önümüzdeki altı ayda artacağını öngörüyor.