enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Konut fiyatları nisanda reel olarak azaldı

Konut fiyatları nisanda reel olarak azaldı
25.06.2024 10:17
14
A+
A-

Türkiye’deki Konut Piyasası Nisan 2024’te Yüzde 13,3 Düşüş Kaydetti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri, Nisan 2024 itibarıyla Türkiye’deki konut piyasasının bir önceki yıla kıyasla önemli ölçüde yavaşladığını ortaya koyuyor.

Mart 2024’e göre yüzde 2,2 yükselen KFE, nominal olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,4 değer kazandı. Ancak enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle reel olarak yüzde 13,3 oranında azaldı. Nisan ayında Türkiye genelinde bir konutun ortalama birim metrekare fiyatı 32 bin 443 lira olarak gerçekleşti.

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endeksleri de benzer bir seyir izledi. Mart 2024’e göre İstanbul’da yüzde 2,1, Ankara’da yüzde 3,0 ve İzmir’de yüzde 1,9 artış görüldü. Bir önceki yılın aynı ayına kıyasla endeks değerlerinde ise İstanbul’da yüzde 37,6, Ankara’da yüzde 58,9 ve İzmir’de yüzde 45,1 yükseliş kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verileri, Nisan 2024’te Türkiye’deki konut piyasasının serinlemeye başladığını gösteriyor. Enflasyonun yüksek seyretmesi ve ekonomik büyümenin yavaşlaması, konut talebinde bir düşüşe yol açıyor. Bu eğilimin önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor.

Konut piyasasındaki bu yavaşlama, inşaat sektörünü de etkiliyor. Konut talebindeki azalma, yeni inşaat projelerinde bir düşüşe yol açabilir. Ayrıca, konut fiyatlarının yavaşlaması, yatırımcıların bu piyasaya ilgi duymasını azaltabilir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verileri, konut piyasasındaki mevcut durumu anlamak ve gelecekteki eğilimleri tahmin etmek açısından çok önemlidir. Veriler, politika yapıcıların ve piyasa katılımcılarının konut piyasasındaki gelişmelere hazırlıklı olmalarına yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.