enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4124
EURO
36,2988
ALTIN
2.843,65
BIST
9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
12°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
15°C
Advert

Kök hücre araştırmalarında büyük ilerleme! Korneası ağır hasar gören üç kişi, görme yetisini geri kazandı…

Kök hücre araştırmalarında büyük ilerleme! Korneası ağır hasar gören üç kişi, görme yetisini geri kazandı…
14.11.2024 10:18
4
A+
A-

Kök Hücre Nakliyle Bulanık Görenlerin Görüşü İyileşti

Japonya’da gerçekleştirilen bir çalışmada, kökün hasar gördüğü üç kişinin bulanık görüşü, kök hücre nakliyle önemli ölçüde düzeldi.

Çalışma, dünyada bir ilk olarak kök hücre araştırmalarında önemli bir ilerleme olarak değerlendiriliyor. Operasyondan iki yıl sonra, hastalarda herhangi bir ciddi güvenlik sorunu gözlenmedi. Üçünün de korneaları gözle görülür şekilde şeffaflaştı.

Çalışmada, korneada yara dokusu birikmesine neden olan “limbal kök hücre yetmezliği” olarak bilinen bir rahatsızlığa sahip dört hasta yer aldı. Limbus olarak adlandırılan gözün beyaz kısmı, kök hücreler açısından zengindir ve korneadaki hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu bölgedeki kök hücrelerin işlevini kaybetmesi, zamanla görme kaybına yol açar.

Günümüzde LSCD’ye sahip kişiler, sağlıklı gözlerinden kornea dilimi alabilirler. Ancak her iki göz de etkilenmişse, donör nakli gerekir.

Sağlıklı Kan Hücrelerinden Kök Hücreler

Dünya çapında korneaya bağlı görme kaybı yaşayan 12,7 milyon kişiden sadece 70’te biri nakil şansı bulabiliyor. Nakil imkanı olanlar için bile doku reddi riski var.

Bu noktada, “indüklenmiş pluripotent kök hücreler” (iPSC) devreye giriyor. Herhangi bir insan hücresinden elde edilebilen bu kök hücreler, embriyonik benzeri bir duruma yeniden programlanarak istenen yetişkin hücre tipine dönüşme yeteneğine sahiptir.

Geçen yıl ABD’li araştırmacılar, limbal kök hücreler kullanarak kornea hasarı olan iki hastanın görme yetisini geri kazandırdıklarını açıklamışlardı. Şimdi ise Japonya’daki Osaka Üniversitesi Hastanesi’ndeki bilim insanları, sağlıklı kan hücrelerinden elde edilen iPSC’leri kullanarak bir adım daha ileri gittiler ve hastaların görme yetisini geri kazandılar.

Uygulamalar Hala Deneysel

Laboratuvarda üretilen iPSC’ler, kornea epitel hücre tabakalarına (iCEPS) dönüştürüldü. Bu tabakalar, yara dokusu çıkarılan korneanın üzerine nakledildi ve koruyucu bir kontakt lensle kapatıldı. Nakil sonrası yedi ay içinde dördüncü hasta haricinde tüm hastalarda görme iyileşmesi görüldü. Bir yıl sonra ise ağır görme kaybı olan 39 yaşındaki hasta, bağışıklık sisteminin nakledilen hücrelere verdiği olumsuz tepki nedeniyle görme kaybı yaşadı.

En iyi iyileşmeyi gösteren 44 yaşındaki kadın ve 66 yaşındaki erkek hastalarda görme alanı önemli ölçüde iyileşti. Araştırmacılar, bağışıklık tepkisinin diğer iki hastada iyileşmeyi engelleyebileceğini düşünüyor.

Bu çalışmalar umut verici olsa da, bu tür uygulamalar hala deneysel ve riskli. Araştırmacılar, çok merkezli klinik deneyler yaparak elde edilen sonuçları geliştirmeyi planlıyor. Çalışmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.