enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Kar Yağışlı
8°C
Bursa
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Pazartesi Açık
8°C
Salı Az Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Advert

Kızılay’ı da batıracaklar!

Kızılay’ı da batıracaklar!
27.04.2022 22:42
1.236
A+
A-

Kızılay’ı da batıracaklar! AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı yeni Kızılay Tüzüğü ile Kızılay’ın bankalardan kredi alarak borçlanmasının, vakıf ve üniversite kurmasının önü açıldı. Tüzük değişikliği ile Kızılay’ın içinin boşaltılacağı ve batışa sürükleneceği iddia ediliyor.

Kızılay’ı da batıracaklar!

Kızılay’ı da batıracaklar!

EKONOMİ – Kızılay’ı da batıracaklar! AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Aralık 2021 tarihinde ilk defa BirGün’ün “Yağma ve talan sırası Kızılay’da” başlıklı haberiyle duyurduğu Kızılay’ın tartışmalı tüzüğünü onayladı. Resmi Gazete’de yer alan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararda, “Türkiye Kızılay Derneği Tüzüğü’nün yürürlüğe konulmasına 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun 27’nci maddesi gereğince karar verildi” denildi.

Son yıllarda yolsuzluk ve israf skandallarıyla gündemden düşmeyen Kızılay, geçen aralık ayında bir tüzük kongresi düzenledi. Kongrede, 2019 yılında Kızılay Yatırım Holding adı altında holdingleşen ve 9 ayrı şirket kuran Kızılay, kurumun yağmalanmasının önünü açacak birçok değişiklik yapıldı. 6 Aralık 2021 tarihinde Ankara’da düzenlenen Kızılay Tüzük Kongresi’nde kabul edilen yeni “Türkiye Kızılay Derneği Tüzüğü” ile Kızılay Genel Kurulu’nun birçok yetkisi Kızılay Yönetim Kurulu’na devredildi.

BANKALARDAN BORÇLANMA YETKİSİ

Tüzükte, “Kızılay’ın Borçlanma Usulleri’ başlığı altında da dikkati çeken bir değişiklik yapıldı. Değişiklikte

“Kızılay, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Genel Merkez Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet konuların olabileceği gibi, nakit olarak da yapılabilir” ifadelerine yer verildi.

Bu değişiklik ile Kızılay’ın borçlanmasının ve bankalardan kredi çekmesinin önünün açıldığı belirtildi.

Yapılan bir başka değişiklikle de Kızılay’ın vakıflar kurabileceği, yerli ve yabancı özel kuruluşlarla ortaklık ve işbirliğine gidebileceği ifade edildi. Söz konusu değişiklikte

“Kızılay görevlerini yerine getirebilmek için sürdürebilir finansman sağlamak üzere Bankacılık ve Sermaye Piyasası Kanunları kapsamındaki kuruluşları, varlık kiralama şirketleri, sosyal işletmeler, yatırım fonları, sandıklar, kooperatifler ve vakıflar kurar; yerli ve yabancı özel, kamusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirlikleri ve ortaklıklar tesis eder” denildi.

Kızılay’ın özel şirketlerle ortaklık kurması, ticari faaliyetlerde bulunabilmesi, varlıklarına yerli veya yabancı şirketler ile kişilerin ortak olmasının kuruluş ilkelerine aykırı olduğu bildirildi.

KIZILAY ÜNİVERSİTE KURABİLECEK

Yapılan tüzük değişikliğiyle Kızılay ismi ile bir vakıf üniversitesi kurulması ve bunun için de Kızılay’ın gayrimenkullerinin kurulacak vakfa aktarılmasının da önü açıldı. Tüzüğün ilgili maddesinde,

“Kızılay’ın Silahlı Çatışma Hali Dışındaki Görevleri ve Faaliyetleri” başlığı altındaki maddelerde yapılan değişikliklerde ise “Kızılay amaçları, görev konuları ile ilgili olarak vakıf ve bunlara bağlı eğitim ve öğretim kurumları kurar, işletir ve işlettirir” denildi.

Bu değişiklikle birlikte “Vakıf üniversitesi açmak için Kızılay’ın kaynaklarının en az yüzde 50’sinin üniversite vakfına aktarılmasını gerektireceği ve bunun da kurumun iflasına yol açabileceği belirtiliyor. Ayrıca üniversite kurma süreciyle Kızılay’ın son kalan kaynakları olan gayrimenkullerin de ya vakfa aktarılacağı ya da bankalara ipotek edileceği iddia edildi.

Tüzükte yapılan bu değişiklik ise akıllara Türk Hava Kurumu’nun üniversite kurma ve ardından da iflas sürecini akıllara getirdi.

FİNANSMAN SAĞLAYACAK

Tüzükte Kızılay’ın amblem ve logosunun ticari amaçla kullanılabilmesini sağlayacak bir değişiklik de yapıldı.

Yeni tüzükte dikkatleri çeken son değişiklik “Bağış ve yardımlarla ayakta duran Kızılay’ın girişimci ve işletmecilere mikro finansman sağlaması” oldu. Ancak, Kızılay’ın işletmelere veya sosyal girişimcilere finansman sağlanmasının Kızılay’ın temel ilke ve prensiplerine aykırı olduğu belirtiliyor.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.