Yumurtaların kabuk renkleri, onları yumurtlayan tavukların ırkına bağlı olarak değişir. Genellikle beyaz tüylü tavuklar beyaz yumurta bırakırken, kırmızı tüylü tavuklar kahverengi yumurta bırakır. Daha az yaygın olmak üzere mavi ve yeşil renkli yumurta bırakan tavuk ırkları da vardır.
Yumurtanın rengi, besin içeriğini etkilemez. Beyaz ve kahverengi yumurtaların besin değerleri neredeyse aynıdır.
Yumurtanın sağlığı, tavuğun yaşam tarzı, beslenmesi ve çevresel faktörlerden etkilenir. Organik, serbest gezen tavuklardan elde edilen yumurtalar, daha fazla Omega-3 yağ asidi, daha az doymuş yağ ve daha fazla vitamin içerir. Ayrıca, serbest gezen tavuklar daha sağlıklı beslenir ve bu da yumurtaların besin değerini artırır.
Renkleri dışında beyaz ve kahverengi yumurtalar arasında sağlık açısından kayda değer bir fark yoktur. Ancak kahverengi yumurtalar genellikle daha pahalıdır çünkü kahverengi tavuklar daha büyük ve daha çok yerler. Beyaz tavuklar ise daha verimlidir ve üretim maliyetleri daha düşüktür.
Yumurtanın rengi değil, kalitesidir. Serbest gezen, organik tavuklardan elde edilen yumurtalar daha sağlıklıdır. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme için yumurtaların üretim yöntemini ve içeriğini göz önünde bulundurmak gerekir.