Kahvaltıyı Atlayan Gençler Daha Mutsuzdur
42 ülkeden yaklaşık 150.000 gence ait verilerin incelendiği bir araştırma, düzenli olarak kahvaltıyı atlayan çocukların mutsuz olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, 10-17 yaşları arasındaki çocukların kahvaltı yapma sıklığı arttıkça yaşamlarından daha memnun olduklarını gözlemlediler. En yüksek yaşam tatmini puanları her gün kahvaltı yapan katılımcılarda, en düşük puanlar ise hiç kahvaltı yapmayan çocuklarda belirlendi.
Araştırmacılar bunun birkaç nedeni olduğuna inanıyor. Kahvaltıdaki vitamin ve besinlerin öğrencilerin okulda konsantre olmalarına ve öğrenmelerine yardımcı olması bunlardan biri.
Çalışmaya dahil edilen ülkeler arasında, Portekiz’de günlük kahvaltı yapan çocukların yaşam tatmini en üst düzeyde bulundu. Öte yandan, en düşük yaşam tatmini puanları, hiç kahvaltı yapmayan Romanya’daki çocuklarda görüldü.
Anglia Ruskin Üniversitesi ve Universidad de las Americas’tan araştırmacılar, bulgularının ayrıca olası sosyoekonomik faktörleri de yansıttığını söylüyor.
Profesör Lee Smith şunları söyledi:
“Çalışmamız büyük ölçekliydi ve kahvaltı sıklığı ile yaşam tatmini arasında tutarlı bir ilişki bulduk. Bunun birkaç olası nedeni var. Kahvaltı yapmayan ergenlerde daha düşük ruh hali ve daha yüksek anksiyete, stres ve depresyon vakaları gösteren önceki çalışmalar vardı.
Ayrıca, yeterli bir kahvaltı tüketmek, optimum bilişsel işlev için gerekli enerjiyi ve besinleri sağlar ve konsantrasyonu, hafızayı ve öğrenme yeteneğini destekler. Başka bir neden de günlük kahvaltımızdan aldığımız vitamin ve minerallerin bileşimi olabilir. Bunları düzenli olarak almamak zamanla daha düşük yaşam tatminine yol açabilir. Kahvaltı dahil düzenli bir rutin, günün geri kalanını da olumlu etkiler.”