İstanbul’da üniversite okuyan öğrencilerin en büyük sorunu ‘barınma’ olmaya devam ediyor. Yaşanması neredeyse imkansız olan meskenlerin kiralarının bile minimum fiyat seviyesinde olması barınma krizinin daha da artacağını gösterirken ilan sitelerine koyulan kiralık daire imajları ise ‘pes’ dedirtiyor.
Gülben DİKMEN / sozcu.com.tr
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kaldı lakin yurt ve kira fiyatlarının geldiği düzey barınma krizini bu yıl daha da derinleştirdi.
2 milyona yakın öğrenci barındıran İstanbul’da hem artan kiralık konut fiyatları hem de yurt fiyatları öğrencinin temel sorunu haline geldi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) “Kiralık Konut Piyasası Görünümü” bilgilerine nazaran haziran ayında İstanbul’da yıllık kira artış oranı yüzde 109,5 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları da 161 TL oldu.
Özel yurt fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde zamlanarak yıllık bazda 40 bin TL ile 320 bin TL ortasında değişmesinin akabinde öğrenciler ucuz mesken bulabilme umuduyla arayışa başladı.
Ortalama metrekare fiyatı baz alındığında İstanbul’da 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 16 bin liranın üzerine çıkarken bu fiyatın alında mesken bulabilmek neredeyse imkansız oldu. Ancak her geçen gün daha da zorlaşan ekonomik şartlar altında eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrenciler bir umut ucuz kira bulmak için çabalıyor.
Ev aramak için ilan sitelerine bakan öğrencileri ise şok eden imajlar karşılıyor. Kira fiyatlarındaki artışa rağmen meskenlerin neredeyse yaşanamayacak halde olması dikkat çekiyor. Ortalama fiyatın altında olan konutların birçoklarında ısıtma yok ve neredeyse hepsi rutubetli daireler.
‘Burada nasıl yaşanır?’ denilen rutubetli kiralık meskenlerin bile en ucuzu 10 bin 500-11 bin TL’den ilana veriliyor. Öbür bir yandan bu dairelerin kot altında bulunması ve neredeyse camlarının bile olmaması dikkat çekiyor.
Ortalama fiyatın altındaki dairelerde öbür bir dikkat çeken öge ise mutfakların küçüklüğü ve banyoların bakımsızlığı oluyor. Kimi ilanlarda bir yıllık kiranın peşin istendiği de görülüyor.
Genelde salonun bir köşesine 1 metreyi bile bulmayan tezgah ve dolapların yerleştirildiği daireler ortalama 40 metrekarelik konutlar oluyor. Banyoları ise bakımsız ve tadilat gerektiriyor.