İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Şehir Hatları, Haliç Tersanesi’nde ürettiği deniz dolmuşlarıyla İstanbul’un deniz ulaşımına yeni bir soluk getiriyor.
Haliç Tersanesi’nde ilk etapta 7 adet deniz dolmuşunun üretimine 2024 Mart ayında başlandı. 3 adet deniz dolmuşunun üretimi tamamlanırken, 4’üncünün inşa çalışmaları son aşamaya geldi. Deniz dolmuşlarının 7’sinin üretimi eylül ayında tamamlanacak.
İlk olarak 15 Temmuz Pazartesi günü, yapımı tamamlanan deniz dolmuşları İstinye – Küçüksu arasında seferlerine başlayacak. Yolcular, ekstra bir ücret ödemeden Şehir Hatları tarifesine göre deniz dolmuşlarını kullanabilecekler.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, işletme maliyetlerini düşürmek amacıyla üretilen 7 adet deniz dolmuşunu, yolcu yoğunluğu düşük seferlerde kullanarak yıllık yaklaşık 120 milyon TL tasarruf etmeyi hedefliyor.
Deniz Dolmuşlarının Suya İnişi Töreni
İstanbul’un yeni deniz dolmuşları, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından Haliç Tersanesi’nde düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, eski Şehir Hatları Genel Müdürü ve Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve yeni Şehir Hatları Genel Müdürü Ercüment Güldik katıldı.
Törende konuşan İmamoğlu, Haliç Tersanesi’ni devraldıklarından bu yana özel olarak ele aldıklarını vurguladı. Tersanenin kapatılmak üzere olduğunu, ancak kendilerinin üretim merkezine dönüştürdüklerini belirten İmamoğlu, tarihi tersanenin imalatının devam ettiğini ve aynı zamanda kültür, sanat, eğitim ve buluşmaların gerçekleştirildiği bir alan haline geldiğini söyledi.
Deniz Dolmuşlarının Özellikleri ve Çalışma Alanları
İmamoğlu, deniz dolmuşları hakkında bilgi vererek, düşük oranda yolcu taşımanın verimlilik ve kaynak israfı açısından kayıp olduğunu ifade etti. Çevreci ve düşük emisyonlu deniz dolmuşlarını geliştirerek, yıllık yaklaşık 120 milyon TL tasarruf edileceğini belirtti.
İlk etapta 7 adet üretilen deniz dolmuşlarının İstinye-Küçüksu ve Beykoz-Sarıyer hatlarında sefer yapması planlanıyor.
Haliç Tersanesi’nin Önemi ve Galataport Deneyimi
İmamoğlu, Haliç Tersanesi’nin İstanbul için önemine de dikkat çekti. Galataport için yine Haliç Tersanesi’nde üretilen “Galata 1” ve “Galata 2” isimli deniz dolmuşlarının Galataport’a ring seferler yaptığını hatırlattı.
Şehir Hatları tarafından üretilen deniz dolmuşları, 11,7 metre uzunluğunda, 4,3 metre genişliğinde, 33 kişilik yolcu kapasitesine sahip ve engelli erişimine uygun. Kompozit malzemeden, vakum infizyon yöntemiyle üretilen deniz dolmuşlarının servis hızı 15 knot, maksimum hızı ise 25 knot olarak belirlendi.