Özgünleştirilmiş Metin:
Halıkent Mahallesi’nde yaşayan Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi 18 yaşındaki Irmak Kılınçarslan, doğuştan çift taraflı kulak mikrotiasından muzdarip. Kulak kepçeleri bulunmayan Kılınçarslan, doğumunda sağır olarak dünyaya geldi.
Doktorlar “konuşamaz, cümle kuramaz, yalnızca sesler çıkarabilir” yorumunda bulunsa da Irmak, çocukluktaki ameliyatları sayesinde kafatasına yerleştirilen işitme cihazı sayesinde duyma becerisi kazandı. Ailesi ve özel eğitim desteğiyle konuşmeyi öğrenen Kılınçarslan, ilkokul, ortaokul ve lisede başarıyla eğitim aldı.
YKS’ye hazırlanırken yoğun bir çalışma programına kendini veren Irmak, okul sonrası akşamlarını kent kütüphanesinde geçirecek ve binlerce soru çözecek şekilde disiplinli bir çalışma sergiledi.
Sınav öncesi son iki ayı evinde kamp yaparak geçiren Kılınçarslan, Y-TYT Türkiye 67’ncisi ve Y-SAY Türkiye 150’ncisi olarak hedeflediği doktorluk mesleğine bir adım daha yaklaştı.
Başarısıyla ailesini gururlandıran Irmak, çocukluğundan beri doktor olma hayali kurduğunu belirtti.
“BANA ‘DOKTOR OLAMAZSIN’ DEMİŞLERDİ…”
Irmak, “10. sınıfta biri bana ‘doktor olamazsın’ demişti. Bu beni çok üzdü ama asla motivasyonumu kaybetmeyerek doktorluğun peşini bırakmadım. Araştırmalarımı sürdürdüm. 11. sınıfta okulumuz bizi Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi’ne gezmeye götürdü. Orada durumumu anlattım ve ‘Doktor olabilirsin’ yanıtını aldım. Yeni stetoskop modelleri sayesinde doktorluk yapabileceğimi öğrendim. Bunu duyunca çok mutlu oldum.” ifadelerini kullandı.
Sınav sonuçlarını sabırsızlıkla bekleyen Irmak, “Sabah 07.30 civarında annem ve kardeşim, YKS’nin açıklandığını söyleyerek beni uyandırdı. Sonuçlara baktığımda derece yaptığımı gördüm. TYT Isparta il birincisi, sayısalda ise Türkiye 150’ncisi olmuşum. Bu benim için büyük bir başarı.” dedi.
Hasta ve engellilere yardım etmek için doktor olmayı arzuladığını vurgulayan Irmak, “Birinci tercihimi Hacettepe Tıp Fakültesi’ne yapacağım. İnşallah kabul edilirim ve iyi bir doktor olarak insanlara hizmet edebilirim.” diye konuştu.
Irmak, engelli bireylere şu mesajı verdi:
“Hayat her zaman sona ermez, devam etmek gerekir. Azim ve tutku şarttır. Hayatı sevmek çok önemlidir. Belki dezavantajlı başlayabiliriz ya da hayat bir anda alt üst olabilir ama azimle her şeyi değiştirebiliriz. Ben değiştirdiğime inanıyorum. ‘Konuşamaz’ denilen bir çocukken şu an karşınızdayım. Bu benim için harika bir başarı ve sizin de başaracağınıza inanıyorum. Kulaklarımızın olmaması veya gözlerinde sorun olması hayattan vazgeçmek için bir sebep değil. Engeli engel değil, bir fırsat olarak görmek gerekiyor.”