Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Buluyor’ projesi kapsamında hazırlanan ‘Bir Sevdadır İpek: Halı ve Fotoğraf Sergisi’nin açılışını gerçekleştirdi. El emeği göz nuru ürünlerin yer aldığı özel sergi, 22 Eylül Cumartesi tarihine kadar Tayyare Kültür Merkezi’nde (TKM) görülebilecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘Bir Sevdadır İpek: Halı ve Fotoğraf Sergisi’nin TKM’de yapılan açılışında; Bursa’nın, İpek Yolu güzergâhının Anadolu’daki son duraklarından ve önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
Bursa’nın, adı ipekle özdeşleşen bir şehir olduğunu belirten Başkan Aktaş, “İpek ve ipekçilik terimleri, Bursa’nın adını, yeşilini, güzelliğini yüzyıllardır kervanlarla dünyanın farklı noktalarına taşımış değerlerin başında yer alıyor. 15 asırdır bu topraklarda var olmuş ancak unutulmaya yüz tutmuş olan Bursa İpeği, ‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Buluyor’ projesi ile gün yüzüne çıkarılıyor” dedi.
16 atölyede üretim
Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa ipeği ile ilgili çalışmalarını anlatarak, “Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’nde profesyonel bir ekip ile Muradiye İpek Fabrikası’nda üretilmiş olan Bursa İpeği’nin nihai ürüne ulaşması için tasarımlar gerçekleştiriliyor. Nihai ürüne hazırlanan Bursa İpeği, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık, Keles ve İnegöl ilçelerimizde 16 atölyede BUSMEK kursiyerlerince ilmek ilmek işleniyor. Aynı zamanda, çoğunluğu kadınlardan oluşan 200 kişiye de istihdam sağlanıyor” diye konuştu.
‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Buluyor’ projesinin 5 yıldır aralıksız devam ettiğini söyleyen Başkan Aktaş, bugüne kadar 240 halı ve 4000 metrekare kumaş dokunduğunu; bu kumaştan peştamal, şal, bebek takımları, kravat, bornoz takımları, gömlek, abiye elbiseler, keseler, runnerlar, masa örtüleri, çantalar ve fularlar yapıldığını anlattı.
El emeği ürünler fotoğrafta can buldu
Projenin başında, otuz yıldan beri kentte ipek imalatı yapılmayışı nedeniyle, Bursa ipeğini bilen, yetmiş yaşın üzerindeki neslin bilgi ve birikiminin, projenin ilk iki yılında gençlere aktarıldığını kaydeden Başkan Aktaş, daha sonraki yıllarda ‘Bursa İpeği’ni koruma altına almak için coğrafi işaret başvurusu gerçekleştirildiğini söyledi. Projede ipeğin imalatından ipek halı ve kumaşın dokunmasına kadar genç kuşakların çalışmalarda yer aldığını belirten Başkan Aktaş, “Bu sergide, genç hafızanın elinde hayat bulan Bursa İpeği, Fahrettin Beceren’in siyah beyaz fotoğraf kareleri eşliğinde izlenime sunuldu. Sanatseverler sergiyi, 22 Eylül Cumartesi tarihine kadar Tayyare Kültür Merkezi (TKM) Cemal Nadir Güler ve Sami Güner Sanat galerilerinde görebilirler” şeklinde konuştu.
“Tüm zamanların en güzel şehri”
Başkan Aktaş, bağımsız bir yayın kuruluşu tarafından yapılan ‘Dünyada yaşanacak 100 şehir’ listesinde Bursa’nın 59. sırada yer aldığını belirterek, “Yaşadığımız şehrin değerinin farkında değiliz. Bursa, çok güzel, tüm zamanların en güzel şehri… Kentin tarihine, kültürüne sahip çıkmalı, bu şehri sanatla büyütmeliyiz. Kültürel ve sanatsal alanda yapılan çalışmalar, Bursa’nın gelişimine daha çok katkı sağlayacaktır” dedi.
Konuşmasının ardından projeye emek veren sanatçıları tebrik eden Başkan Aktaş, açılışını gerçekleştirdiği sergiyi ilgiyle gezdi ve yapılan çalışmaları çok beğendiğini ifade etti. Sergiye fotoğraflarıyla katılan sanatçı Fahrettin Beceren ise yoğun bir emekle hazırlanan sergi için fotoğraf çekerken, ‘Bursa İpeği’nin değerini daha çok hissettiğini ve bu çalışmada yer alışı nedeniyle çok heyecanlandığını söyledi.