Bursa’da inme tedavisinde dev adımlar atılmaya devam ediliyor. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete başlayan inme merkezi, bölgesel bir niteliğe kavuşması için girişimsel radyoloji ünitesi ile desteklenirken, diğer taraftan Bursa Devlet Hastanesi, Çekirge Devlet Hastanesi ile İnegöl, Gemlik ve Mustafakemalpaşa Devlet Hastaneleri’nde inme tedavisi hizmeti verilebilmesi amacıyla eğitimlere başlandı.
Bu kapsamda Bursa Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen eğitime Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, hastane başhekimi Op. Dr. Tarık Kuzhan ve ilgili personel katıldı. Eğitimde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakar ile Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Uzm. Dr. Cemile Haki, Uzm. Dr. Meral Seferoğlu, Uzm. Dr. Asuman Ali, Uzm. Dr. Yavuz Durmuş, Uzm. Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu ve Uzm. Dr. Demet Yıldız tarafından katılımcılara çeşitli bilgiler aktarıldı.
Zamanla Yarış Esas
Toplantıda konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, inmede ilk 4,5 saat içinde damar açıcı tedaviler ve ilk 6 saat içinde de anjiyografi uygulanması yolu ile pıhtının çıkarılmasının hastaların hayatını kurtardığının altını çizdi.
Bu doğrultuda hastaya hızlı müdahale yapılabilmesi için inme organizasyonu sürecinin kısaltılması gerektiğini dile getiren Dr. Akan, “İnmede zamanla yarış esastır. Hastaların hiç vakit kaybetmeden uygun bir tedavi kurumuna ulaşabilmeleri, damar açıcı tedavi şansını kullanabilmeleri açısından belirleyici öneme sahiptir. İnme hastalarında hastaneye ulaşma, tanı koyma, tetkik etme ve tedavi etme işlemlerinin, belirtiler ortaya çıktıktan sonraki ilk 4.5 saate sığdırılması gerektiğinden bu durum 112, hastane acil servisi, nöroloji bölümü, radyoloji bölümü ve inme ekiplerinin 7 gün 24 saat organize olup çalışmalarını gerektirmektedir. Bu doğrultuda hastanelerimizdeki inme eğitimlerini çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
Dr. Akan’ın konuşmasının ardından eğitim, sunumlar ve karşılıklı soru cevap seklinde devam etti.