Türkiye ve Suriye Arasındaki İlişkilerin Normalleşmesi Girişimleri ve ABD'nin Yaklaşımı
Türkiye ve Suriye arasında 12 yıldır kesik olan ilişkileri normalleştirme girişimleri sürerken, ABD'nin bu sürece yaklaşımıyla ilgili çarpıcı bir analiz yayınlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'yle normalleşme yönünde olumlu mesajlar vermeye devam ederken Şam, Türk askerinin Suriye'den çekilmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabalarını desteklemediğini ve 13 yıllık soruna siyasi bir çözüm bulunana kadar Suriye ile ilişkilerini normalleştirmeyeceklerini belirtti.
ABD, Irak'ın Arabuluculuğuna İlgisiz Kaldı
Middle East Eye sitesi, Washington'ın müttefiklerinin Şam'la normalleşmesine itirazlarını resmi olarak sürdürdüğünü ancak bu konuda aktif politikadan vazgeçtiğini yazdı.
İki eski ABD yetkilisi ve bir Arap yetkili, konunun Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in Washington'daki temasları sırasında gündeme geldiğini aktardı.
Arap kaynak, "Irak, iki ülke arasında bir uzlaşma anlaşması imzalanması için çalıştığını önceden ABD'ye söyledi ancak ABD tarafı buna ilgisiz kaldı" dedi.
ABD'yi En Çok Etkileyen Normalleşme Süreci
Suriye'deki Beşar Esad yönetimi, son dönemde Suudi Arabistan dahil birçok Arap ülkesiyle ilişkileri normalleştirme yönünde adımlar atıyor.
Analistlere göre, Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşma, ABD'yi en çok etkileyecek normalleşme süreci olacak.
ABD'nin Esad'a Karşı Zayıflığı
ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, "Esad Amerikalılara karşı çok zayıf ama Suriye ile Türkiye'nin birlikte hareket etmesi, Suriye Demokratik Güçleri'ni köşeye sıkıştırabilir" dedi.
ABD'de Suriye'deki Misyona Karşı Sesler Yükseliyor
Suriye Demokratik Güçleri'ne destek veren ABD'nin ülkede halen 1000'e yakın askeri ve üsleri bulunuyor.
Kaynaklar, ABD'de giderek artan sayıda askeri yetkilinin Suriye'deki görevi "yük" olarak görmeye başladığını aktardı.