SAĞLIK – İlaç katılım payı tutarını açıklamaktan neden çekiniyorlar? Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, TBMM’de sağlık alanında AKP hükümetlerinin Sağlıkta Dönüşüm Programı başta olmak üzere tüm sağlık politikalarını vatandaşlar adına denetlemek için birçok soru önergesi veriyor.
CHP’li Pala; “Sağlık politikalarının yürütülmesinden hem Sağlık hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu. Her iki Bakanlığın da yürütme süreçlerinde kamuoyu ile şeffaf olarak paylaşmadığı konular var. Farklı başlıklarda hem kamuoyunun aydınlatılması hem de yürütmenin denetlenmesi açısından soru önergeleri veriyorum. Ancak önergelerimiz yasal süresi olan 15 gün içinde cevaplanmıyor. 27 Aralık 2023 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a; Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) eki ‘Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesinde (EK-4/D) yer alan hastalıklarda, listede belirtilen ilaçlar dışında kalan ilaçlardan alınan katılım payı hakkında birbiriyle doğrudan ilgili iki soru yönelttim. 2018 ve 2023 yılları arasında toplam tahsil edilen ilaç katılım payı tutarını ve bu tutarın ne kadarının eczaneler aracılığı ile tahsil edildiğini sordum. Bu iki soru hem Genel Sağlık Sigortası fonu içerisinde ilaç katılım payı tutarının oranını hem de eczanelerin bu süreçteki işlevini ortaya koyabilmek açısından önem taşıyor. Nisan ayının sonuna gelmemize karşın yaklaşık 4 aydır yanıt alamadım. Bu durum Bakanlık ve Bakan Işıkhan hakkında şeffaflık konusunda şüpheler doğuruyor. Sayın Bakan bu iki soruyu açıklamaktan neden çekiniyor, öğrenmek istiyoruz.” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), sağlık alanında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetlerinin uyguladığı Sağlıkta Dönüşüm Programı dahil olmak üzere, tüm sağlık politikalarını vatandaş adına denetlemek amacıyla birçok soru önergesi veriyor.
Dr. Pala, sağlık politikalarının uygulanması sürecinde hem Sağlık Bakanlığı’nın hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sorumluluk taşıdığını belirtiyor. Ancak, her iki bakanlık da yürütme süreçlerinde şeffaflık konusunda eksiklik göstermektedir. Dr. Pala, bu durumu eleştirerek, kamuoyunu aydınlatmak ve yürütmenin denetlenmesi için çeşitli konular hakkında soru önergeleri verdiğini ifade ediyor.
Buna karşın, Dr. Pala’nın dikkat çektiği önemli bir sorun, verilen önergelerin yasal süre olan 15 gün içinde cevaplanmamasıdır. Bu durum, bakanlıkların ilgili konuları kamuoyu ile yeterince şeffaf bir şekilde paylaşmadığını ve muhtemel eksikliklerin ya da sorunların üstünün örtülmeye çalışıldığını düşündürmektedir.
Özellikle ilaç katılım payı tutarları gibi vatandaşların doğrudan cebinden çıkan ve sağlık hizmetlerine erişimde önemli bir faktör olan maliyetler konusunda açıklama yapılmasının esirgenmesi, hükümetin bu alandaki politikalarını sorgulamak için yeterli bir sebep oluşturmaktadır. Dr. Pala ve gibi milletvekilleri, bu tür önemli konularda şeffaflığı sağlamak ve hükümetin vatandaşa karşı hesap verebilirliğini artırmak için mücadelelerine devam etmektedirler.
Sağlık politikaları ve ilaç katılım payı gibi kritik konularda daha fazla şeffaflık, sadece siyasi bir tercih değil, aynı zamanda bir halk sağlığı zorunluluğudur. Bu, vatandaşların sağlık hizmetlerine adil ve eşit erişimini sağlamanın yanı sıra, hükümetin uygulamalarının etkin bir şekilde denetlenmesini de garanti altına alır.
24 Ekim 2023 tarihinde aynı başlıkta daha geniş bir çerçevede Genel Sağlık Sigortası hakkında da kanun teklifi veren Kayıhan Pala’nın hazırladığı teklif; 20 Şubat 2024 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmüş, AKP ve MHP milletvekillerinin oyu ile reddedilmişti.