İhtiyaç kredisi faiz sınırına 70 bin lira kriteri getirildi
EKONOMİ – Merkez Bankası cuma günü bankalara gönderdiği yazıyla, ihtiyaç kredisinde yüzde 1,37’nin üzerine çıkan faiz için ek menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirdi. Yazının ardından bankaların bugün itibariyle karara uymadıkları görüldü.
Merkez Bankası, itirazların ardından bankalara gönderdiği yeni talimatında, ihtiyaç kredilerine yönelik getirdiği örtülü sınır uygulamasında 70 bin TL’lik bir sınır belirledi. Bloomberg HT’nin haberinde, söz konusu yazıda, ihtiyaç kredilerinde 70 bin liraya kadar olan kısmın menkul kıymet tesisinden muaf tutulduğu belirtildi. Uygulama talimatında deprem bölgesi ve bazı SGK borcu olanlara yönelik kullandırılacak krediler de muafiyet kapsamına alındı.
NE OLMUŞTU?
Merkez Bankası, cuma günü bankalara gönderdiği yazıyla, ihtiyaç kredilerine dönük yeni bir düzenleme yapmıştı. Buna göre, ticari kredilerin ardından ihtiyaç kredilerine faiz sınırı konuldu. Faiz sınırının üzerine çıkılması halindeyse menkul kıymet tutma yükümlülüğü getirildi.
Yazıya göre, tüketicilere kullandırılacak ihtiyaç kredilerinde ‘faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası tarafından ilan edilen bileşik referans oranının 1,8 ile 2 katı arasında olanlara birinci kademede, 2 katından yüksek olanlara ikinci kademede’ menkul kıymet tutma zorunluluğu uygulanacak.
Böylelikle, otomobil ve konut kredileri haricinde verilecek ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet kapsamına girmeyecek en yüksek aylık faiz yüzde 1,37 seviyesinde olacak. Bu seviyenin (yıllık basit yüzde 16,56) üzerinde oluşacak kredi faizlerinde bankaların menkul kıymet tutma yükümlülüğü olacak. Mevcut durumda bankalar ihtiyaç kredilerine aylık ortalama yüzde 1,55 ile yüzde 2 arasında faiz uyguluyor.
MENKUL KIYMET ZORUNLULUĞU NE ANLAMA GELİYOR?
Menkul kıymetten, TL cinsinden uzun vadeli devlet iç borçlanma senetleri ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikaları kast ediliyor. Bankaların bu zorunluluğa tabi olması, döviz yükümlülükleri karşılığında daha çok TL cinsinden devlet tahvili ve kira sertifikası bulundurması anlamına geliyor.
Kaynak: Artı Gerçek