enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

İhracat iklimi ağustosta iyileşti

İhracat iklimi ağustosta iyileşti
09.09.2024 10:29
22
A+
A-

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki durumunu ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) endeksi, Ağustos 2024 dönemi için açıklandı.

Endeks, yılın ilk yedi ayındaki gibi Ağustos’ta da 50’lik eşik değerinin üzerinde kaldı. Temmuz’da 50,8 olan endeks, 51,3’e yükselerek üçüncü çeyrek ortalarında ihracat ikliminde güçlenmeye işaret etti.

50’nin üzerindeki değerler ihracatta iyileşmeye, altındaki değerler ise kötüleşmeye işaret ediyor.

ABD’de Üretim Güçlü Arttı

Türk imalatçıları için en büyük pazarda ekonomik aktivite arttı. Ancak Almanya’da üst üste üçüncü ay düşüş yaşandı. ABD, talepteki iyileşmenin kaynağı olmaya devam etti.

Birleşik Krallık’ta büyüme hızlandı. Fransa ve İtalya’da üretim yeniden büyüdü. Fransa’da Mart 2023’ten bu yana en hızlı artış görüldü. İspanya’daki güçlü artış devam etti.

En Güçlü Üretim Artışı Hindistan’da

Orta ve Doğu Avrupa’da görünüm zayıf kaldı. Romanya, Polonya, Çekya ve Avusturya’da üretim düştü. Rusya’da ikinci ay ılımlı artış oldu.

Orta Doğu’da talep destekleyici kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da petrol dışı aktivite hızlı arttı. Katar büyümeye devam etti. Mısır, son üç yılda ilk kez iyileşme gösterdi. Ancak Lübnan’da üretim düşmeye devam etti.

Ağustos’ta en güçlü üretim artışı Hindistan’da, en hızlı düşüş ise Myanmar’da görüldü.

S&P Global Market Intelligence Değerlendirmesi

Andrew Harker, endeksin Ağustos ayının Türk imalatçılarına genel olarak olumlu geçtiğini söyledi. İstisna olan Almanya’nın daralmaya devam etmesi, Orta ve Doğu Avrupa’daki zayıflığı da etkiledi.

İhracatçılar, ABD ve Birleşik Krallık’taki büyümenin ve Fransa ile İtalya’daki toparlanmanın devam etmesini bekliyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.