EKONOMİ – Suç örgütü lideri Sedat Peker’in şirketlerden borsaya açılma karşılığında rüşvet aldığını iddia ettiği Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) eski Başkanı Ali Fuat Taşkesenoğlu ile aynı dönemde görev yapan SPK Başkanvekili Mutalip Ünal ve SPK üyesi Ali Akay kasım ayında görevden alınmıştı. SPK’nın yönetimindeki bu isimlerin lüks sevdasını Sayıştay raporları gözler önüne serdi.
Kamu İhale Kanunu gereği kamunun alabileceği makam ve hizmet araçlarında yüzde 50 yerlilik oranı aranıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da her yıl taşıtların yerlilik oranlarını açıklıyor. Bu kapsamda makam aracı almak için ihaleye çıkacak olan kurumlar da alacakları otomobiller için bu şartları dikkate almak zorunda. Ancak yüzde 50 ve üzeri yerlilik oranına sahip olan otomobiller “lüks düşkünü” yöneticileri memnun etmediği için ihale kanunundaki açıklık bazı isimlere yaradı. SPK yöneticileri 2020’de üretimi biten otomobilin marka modelini yazmadan tüm özelliklerini belirterek araç temin ihalesine çıktı. Aracın sıfır kilometresini bulmak imkansız olduğu için ihaleye katılanlar aracı temin edemedi. Otomobil kiralamalarda kamu kurumları için yerlilik oranına getirilen yüzde 50 şartını aşmak için bilinçli düzenlenen şartnamede yer alan “Toyota Corolla 1.6 Passion/Flame X-Pack Multidrive S” üretimi olmadığı için alınamadı. Yerine Volkswagen Passat’ın “Business” (1.5 Tsı Act 150 Dsg Business) modeli alındı.
SPK’nın açtığı ihaleye katılmak isteyen üç firma kuruma bu araçlarının teminin imkansız olduğunu bildirdi. Şartnamenin hatalı olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini bildiren bu üç firmaya SPK ne cevap verdi ne de bu konuda bir adım attı. İhaleyi doğrudan temin yöntemi kazanan firma ihalede istenen araçları temin edemediğini idareye şifahi olarak bildirdi. Raporda itiraz eden şirketlere dönüş yapılmadığı ise şu ifadelerle yer aldı:
“2021/272625 ihale kayıt numaralı “Sürücüsüz Araç Kiralama İşi” ihalesine katılmak için Teknik Şartnameyi ekap üzerinden indiren 3 firma ihale öncesinde yukarıda belirtilen nedenlerle ihale tarihinde bu ürünü piyasadan temin etmenin mümkün olmadığını, teklif vermekte sıkıntı yaşadıklarını ve teknik şartnamede gerekli düzeltmelerin yapılması gerektiğini İdareye yazılı olarak bildirmişlerdir. Ancak söz konusu firmalara İdare tarafından cevap verilmediği gibi şikayet dilekçeleri hakkında herhangi bir karar da alınmamıştır.”
İhale şartnamesinde tüm detayları ile tarif edilen “Toyota Corolla 1.6 Passion/Flame X-Pack Multidrive S” marka araçların yerine “Passat 1.5 Tsı Act 150 Dsg Business” marka araçlar alındı. 29 adet alınan Volkswagen Passat modelinin alındığı dönemde iki otomobil arasındaki fiyat farkı ise üç kata kadar ulaşıyordu.
KAYNAK: halktv.com.tr