EKONOMİ – İcradan satılık HES! Borçlular arasında tanıdık bir isim! MedyaRadar’ın haberine göre, Coşkun Yılmaz dünyanın dört bir yanında yaptığı projelerden sonra dünyanın en büyük müteahhitleri arasına girdi. Açıklanan ilk 250 müteahhit arasında yer aldı. Gaziantep’te yapılan Şehir Hastanesi’nin dört yüklenicisinden biri oldu. Ancak beklenmedik bir anda önce konkordato ardından da iflas etti. İflas kararının ardından bankalar Coşkun Yılmaz ve Kayı İnşaat’tan alacaklarını tahsil etmek için sıraya girdi. Denizbank’ın 2022 yılında Dereli İcra Dairesi’ne açtığı dava sonrası Dereli Serhat HES’in satışına karar verildi.
Enprotek Enerji, Kayı İnşaat, Coşkun Yılmaz ve Kayen Omikron Enerji’nin borçlu olduğu satış ilanında ‘’Tamdere Köyü 159 Ada 28 Parsel numaralı taşınmazlar ile iş bu taşınmazlar ve üst hakları üzerinde kurulu olan ve hali hazırda faal olarak çalışmakta olan Serhat Regülatörü ve Hidroelektrik Santralini oluşturan, Dereli İcra Hukuk Mahkemesi 2022/3 Esas sayılı dosyasından kesinleşen kıymet takdirine esas 30.12.2022 tarihli bilirkişi raporunda belirtilen bütün malzeme, ekipman, makine ve teçhizatın tamamı İİK 128 Müdürlüğü gereğince ticari ve ekonomik bütünlük kapsamında olduğundan bir bütün olarak satılacaktır’’ ifadelerine yer verildi. 31 ekim 2024 tarihinde yapılacak satış için belirlenen muhammen bedel ise 138 milyon 365 bin lira olarak belirlendi. Satış, açık artırma usulüyle yapılacak.
Giresun’un Dereli İlçesi’ndeki Serhat Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali yatırımına 2014 yılında KDV istisnası ve gümrük muafiyeti tanındı. Yapılan açıklamada, ‘’ Kayen Omikron Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Giresun Dereli de kurulacak hidroelektrik santrali yatırımı teşvik belgesine bağlandı.9.1 MW kurulu gücündeki Serhat Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali yatırımına KDV istisnası tanındı.Yatırım için gereken ekipman ithalatı da gümrük vergisinden muaf tutuldu.Serhat Regülatör ve Hidroelektrik Santralinin lisansının süresi 04 Mayıs 2011 tarihinden başlamak üzere 05 Nisan 2060 tarihine kadar devam edecek’’
1991 yılında endüstriyel bina inşaatıyla işe başlayan Kayı İnşaat, 1994’e gelindiğinde yönünü yurtdışına çevirdi. İlk olarak Türkmenistan’da faaliyete başlayan şirket zaman içinde Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Cezayir, Ukrayna, Litvanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Irak ve Libya’da yüzlerce projede yer aldı. Yurtdışı projelerde elde ettiği başarı, Kayı İnşaat’ı dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesine taşımıştı. Kayı İnşaat’ın Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatı, Mart 2011’de 11 işçinin yanarak öldüğü proje olarak gündeme gelmişti. Şirket en son, yapımı yılan hikayesine dönen Gaziantep Şehir Hastanesi’ndeki 4 yükleniciden biriydi. Kayı İnşaat bu projedeki hisselerini geçen yıl Rönesans İnşaat’a sattı.
Bir dönemin en kudretli müteahhitlerinden olan Coşkun Yılmaz 2021 yılında ise bu defa işçilerine maaş vermemesiyle gündeme geldi. Cezayir’deki Bechar Askeri Hastanesi, Cite Financiere, Oran Askeri Konaklama ve Ouargla Askeri Hastane şantiyelerinde çalışan 250’ye yakın işçi bir yıllık maaşlarının iki yıldır ödenmemesi nedeniyle patronları Coşkun Yılmaz’ın ofisinin bulunduğu Yapı Kredi Plaza önünde eylem yapmıştı.