enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Çok Bulutlu
24°C

Hissesi 4 kat yükselen Odine’in bilinmezleri

Hissesi 4 kat yükselen Odine’in bilinmezleri
REKLAM ALANI
27.08.2024 11:54
43
A+
A-
Okuma Süresi: 3 dakika

Hissesi 4 kat yükselen Odine’in bilinmezleri Prof.Dr. Soner Gökten halka arzdan sonra fiyatı 120 liraya kadar yükselen Odine şirketini yazdı.

Hissesi 4 kat yükselen Odine’in bilinmezleri

Hissesi 4 kat yükselen Odine’in bilinmezleri

EKONOMİ – Hissesi 4 kat yükselen Odine’in bilinmezleri Enteresan bir borsamız var. Halka arz olan şirketlerin hareketli tahtaları artık önce komedi, sonra da drama filmine dönüşüyor.
Senaryonun ne şekilde biteceğine ilişkin dikkatimi çeken tahtalardan bir tanesi de 30 TL’den halka arz olan Odine Solutions oldu.
Önce 95 TL’lere ve sonra 120 TL’lere ulaşmış. Şu an 80 TL seviyesinde işlem görüyor. Mart ayında halka arz olmuş, 5 ayda 4 kat yapmış. Nedeni ne? Meçhul! Bir sebebi yok. Bu filme konu Şirketin izahnamesindeki, faaliyet raporlarındaki ve finansallarındaki önemli hususları belirtelim ki; yatırımcılar buna göre karar versin, kediyi kaplan zannetmesin. Şirket iki ana kolda ürün sunuyor: Telekomünikasyon ses ve veri şebekelerine. Zaten izahnamesi, denetim raporu, faaliyet raporu her yere aynı paragrafları o kadar çok kopyala yapıştır yapmışlar ki, insan aynı şeyleri okumaktan sıkılıyor. Müthiş bir YOĞUNLAŞMA riski var Odine Şirketinde. Ne demek bu? Gelirlerinin %95’i sadece veri şebekesi hizmetlerinden geliyor. Gerek İzahnamede gerekse de faaliyet raporlarında işletmenin gelecek öngörüsünde bu durumun değişimine dair somut bir stratejisi bulunmuyor. Yani işletme hem dar bir sektöre hem de dar sektörün bir alt koluna odaklanmış vaziyette. 2023 yılı itibariyle hasılatının %75’inden fazlası sadece 5 müşteriden elde ediliyor. O müşteriler ‘BYE BYE’ dese, yapı paydos! Ne var ki, Odine bağımsız denetçisi veya faaliyet raporunu yazanlar bu müşterilerin ağırlığını açıklamıyor. Gelelim araştırma geliştirme (AR&GE) faaliyetlerine… Teknoparkta gerçekleştirilen AR&GE faaliyetlerine özellikle izahnamede yer ayıran Odine, mesele bunların finansal tablolara etkisine gelince bir satır dahi açıklama yapmıyor. Vergi teşvikleri açısından AR&GE’den nasiplendiği net olarak anlaşılıyor lakin gerçek anlamda ne tür yeni ürün geliştirildiği ve bunların hasılat üzerindeki muhtemel etkilerine ulaşmak mümkün değil. 2024 ikinci çeyrek finansallarında bir önceki yılın aynı döneminde yaklaşık 24 milyon TL olan AR&GE gideri, 56 milyon TL’ye yükselmiş. Ne oldu? Ne yaptın? Bağımsız denetçi zahmet edip bir cümle dahi açıklama yazmamış. Geçtim finansal denetim raporunu, faaliyet raporunda da herhangi bir açıklama yok. Ayrıca aktifleştirilen ve geliştirme maliyetinin bir unsuru olduğu iddia edilen 2022 ve 2023 yılındaki AR&GE maliyetlerinin yarısını (2022 da %80’i) oluşturan diğer giderler kaleminin aktifleştirilebilirliği ciddi anlamda şüpheli. TMS 38’e göre bu kalemler gidere atıldığında şirketin net kar elde etmesi ve kotasyon şartlarını sağlaması imkânsız. Sadece bu kalem bile şirket finansallarına güven açısından ciddi şüphe uyandırırken; 56 milyon TL’lik AR&GE giderlerinin mahiyetiyle ilgili ne finansal denetim raporunda ne de faaliyet raporunda tatmin edici tek bir cümle yok. Görünürde teknoloji şirketi, AR&GE yapıyor lakin podyumdaki manken gibi yapılan gösteriş havada kalıyor. Odine yetkilileri, denetçileri…. Unutmayın, söz uçar yazı kalır! Fon kullanım raporunda yurtdışı pazarlarda büyüme hedefine yönelik olarak halka arz gelirinin %52,5 ila %62,5’inin harcanması planlanmıştı.
Halka arzdan bu yana bir yılı tamamladığında şirketin nereye ne harcadığını göreceğiz. Lakin, bu iş şirket kurmakla kalırsa, harcanan tutara ilişkin müthiş bir AKTARIM ŞÜPHESİ oluşur ki; şimdiden belirteyim böyle ‘Cinali’ işlere girmesinler. Hele hele, daha önce borsada gördüğümüz ‘AR&GE üzerinden teknoloji transferi olgusuna hiç ama hiç girmesinler. İkili vergi anlaşmalarına ilişkin vergi planlama işlerini de bir tarafa koysunlar. Kaldı ki, net olarak belirteyim. Yurtdışı örgütlenme durumu, finansal durum tablosunda kendini hissettirmiş durumda. Özkaynaklarda müthiş bir ÇEVRİM FARKI ağırlığı var. Şirketin bağımsız denetçisi bunu ciddi şekilde açıklamalı, kilit denetim konusu haline getirmelidir. Özkaynakların yurt dışı kaynağı altı çizilecek bir husustur. Odine Şirketi 2021 yılında ciddi bir satış iadesiyle karşı karşıya kalmıştır. Sorun sistemsel mi yoksa üretim süreçlerinde mi anlamak mümkün değil. Takip eden yıllarda da TFRS 9 kapsamında olası iade riskine karşı herhangi bir karşılık ayrılmamıştır. İşte bu nedenle Odine, belki de 2022 itibariyle dönem zararı raporlama olasılığından kurtularak halka arz kriterlerini karşılayabilmiştir. Şimdi bakıyorum, halen denetçi bu iadeler mevzusuna ilişkin tatmin edici açıklama yapmıyor. Kısacası, Odine yetkilileri yukarıdaki hususlarda açıklama yapmadığı sürece bu Şirketin geleceği benim için KOCA BİR BİLİNMEZDİR! Ayrıca, Teknopark denilince ürküyorum. Neden mi? Merak edenler, 22 Haziran 2024 tarihindeki Teknokent Vurgununa Son Verilecek mi? başlıklı Paramedya yazımı okuyabilirler. Odine artık borsada işlem görüyor. Bir şekilde öyle ya da böyle halka arz şartlarını sağlamış ve piyasaya çıkmış. Lakin iş hisseyi 4 kat artırmak değil. Altını doldurmak. Onun için de Odine, kurumsal olmanın bilinciyle hareket edip, teknoloji şirketi olduğunun farkına varıp DOYURUCU RAPORLAR yayınlamak mecburiyetindedir. YATIRIMCILAR DA DİKKATLİ OLSUN, pazardan hangi meyveyi satın aldıklarının bilincinde olsunlar.   Sevgi ve vicdanla kalın… Prof. Dr. Soner GÖKTEN   Kaynak: Paramedya  
REKLAM ALANI
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.