Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde kapsamındaki konuk ülke oturumunda Hindistan fotoğrafı ele alındı.
8. BursaFotoFest’in konuk ülke oturumunda Hindistan’dan gelen fotoğrafçı ve editörler, çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle bu sene ‘Ritüeller’ temasıyla yapılan 8. BursaFotoFest, fotoğrafın dünyaca usta isimlerini fotoğrafa gönül verenlerle buluşturuyor. Festival kapsamında yapılan konuk ülke oturumunda ise Hindistan ele alındı. Oturumun moderatörlüğünü üstlenen Festival Küratörü Kamil Fırat, Hindistan’dan gelen fotoğraf sanatçılarının BursaFotoFest’e değer kattığını söyledi. Hindistan’ın, bu yıl festivalin teması olan ritüeller ile özdeşleşebilecek ülkelerin başında geldiğini belirten Fırat, binlerce yıllık kadim geleneklere ve ritüellere sahip Hindistan’ın, bu özellikleri ile dünyanın her zaman ilgisini çekmiş coğrafyaların başında geldiğini sözlerine ekledi.
Hindistan’ın Mumbai şehrinden gelen Studio Anugraha Kurucusu Deshna Mehta, Kumbh Mela Deneyimi projesi hakkında bilgiler verdi. Kumbh Mela Deneyimi Projesi’nin hem bireysel ve hemde kolektif bir çalışma olduğunu söyleyen Mehta, 2013 yılında Allahabad, 2015 yılında Nashik-Trimbakeshwar ve 2016 yılında Ujjain’da toplam 18 fotoğrafçı ile çalıştıklarını ifade etti. Kumbh Mela’nın Hindistan’daki dini rituellerin en büyük olduğunu anlatan Mehta, ‘Kumbh Mela, 12 yıl içerisinde 4 farklı mekanda gerçekleşiyor ve 12 yıl sonra ilk başladığı yere tekrar geri dönüyor. 100 milyona yakın Hindu hacı olmak için bu mekanlara gidiyor ve belki de dünyanın en büyük buluşması gerçekleşiyor’ dedi.
Hintli Fotoğraf Sanatçısı Hari Mahidhar ise, Cömert (Benevolent) Narmada sergisini anlattı. Narmada nehrinin Madhya Pradesh eyaletindeki yeşillikler içindeki Satpuda, Maikal ve Vindhyan dağ sıralarının arasındaki Amarkantak’tan doğduğunu söyleyen Mahidhar, 1312 km uzunluğundaki nehrin Umman Denizi’ne döküldüğünü söyledi. Kendisininde Amarkantaklı olduğunu ve sonradan Mumbai’ye taşındığını belirten Mahidhar, ‘Narmada beni küçüklüğümden beri etkileyen bir nehir. Efsaneler, nehrin çıkışının yüce Tanrı Shiva’nın terinden olduğunu söyler. Bu nedenle de Narmada çok kutsaldır ve ona bakmak, içinde yıkanmak inananlarının günahlarını temizler. Bende 2005 yılından beri bu hikayeyi çalışıyorum ve 1312 km’lik nehrin Hindistan tarafından kalan kısmını fotoğraflıyorum. Birde fotokitap çalışmam oldu’ dedi.
Mimar Neesha Mewada ise, ‘Ruh, Zihin, Beden: Hint Ritüelleri için Araçlar’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Ayrıca Mewada, misafirperverliklerinden ötürü Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kent Konseyi yetkililerine teşekkür etti.