Bazı sebzeler, tansiyonu düşürmede diğerlerinden daha etkili olabilir. Harvard Sağlık Yayınları’na göre, brokoli ve lahana gibi turpgiller, patates ve havuç gibi nişastalı sebzelere göre tansiyon üzerinde daha olumlu etkiler sağlayabilir.
50-75 yaşlarında yüksek tansiyonu olan 18 yetişkin üzerinde bir araştırma yapıldı. Katılımcılar, iki hafta boyunca günde iki kez ya turpgil (brokoli, lahana, karnabahar, lahana) ya da nişastalı (patates, balkabağı, havuç, tatlı patates) bir çorba tüketti.
Turpgil çorbası tüketildiğinde katılımcıların sistolik tansiyonu (üst tansiyon) ortalama 2,5 puan daha düşük bulundu.
Turpgillerin bu etkisi, içerdikleri nitratlar, K vitamini ve magnezyum gibi besin maddelerine bağlanıyor. Bu besinler kan damarlarını genişletir ve kan dolaşımını iyileştirerek tansiyonu düşürebilir.
Yüksek tansiyon, özellikle yaşlılarda yaygın bir durumdur. Genellikle belirti göstermez, ancak tedavi edilmediğinde sağlık sorunlarına yol açabilir.
Nadiren de olsa yüksek tansiyon şu belirtilere yol açabilir:
Tansiyonun yüksek olup olmadığını öğrenmenin tek yolu düzenli ölçüm yaptırmaktır.
Sağlıklı bir yaşam tarzı, tansiyonu kontrol altına almak için önemlidir. Öneriler şunlardır:
Yüksek tansiyonu olanlar, yaşam tarzı değişiklikleri yapmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.