DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Advert

GYODER’den vergi ve temettü şartına itiraz

GYODER’den vergi ve temettü şartına itiraz
25.07.2024 15:40
16
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına Vergi Getirilecek

TBMM’de görüşülen torba yasa, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına (GYO) asgari %10 kurumlar vergisi ve %50 temettü şartı getirmeyi planlıyor. Ancak Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, bu düzenlemenin GYO’ların yatırım kaynaklarını azaltacağını ve sektör ekosistemini bozabileceğini belirtiyor.

Çekici, GYO’ların kurumlar vergisi istisnasının devam etmesi ve %20 temettü şartı getirilmesi gerektiğini öneriyor. Düzenlemenin geçmesi halinde, yeni GYO’ların sisteme dahil olmasının zorlaşacağını ve mevcut GYO’lardan bazılarının bu statüden vazgeçebileceğini öngörüyor.

“Dünyada GYO’lara Doğrudan Vergi Yok”

Çekici, “Dünyada GYO’lara doğrudan vergi yoktur. Türkiye’deki mevcut durum da bir imtiyaz değil, bir yatırım yapma teşvikidir” diyor. GYO’ların kuruluş amacının büyük gayrimenkul projelerini teşvik etmek ve sektörü geliştirmek olduğunu vurguluyor.

Tasarıyla GYO’ların gelirlerinin %50’sinin ortaklara kar payı olarak dağıtılması istisnadan yararlanmak için şart koşuluyor. Ancak Çekici, %10 kurumlar vergisiyle birlikte bu oranın GYO’ların yatırım yapabilecekleri kaynakları önemli ölçüde azaltacağını ifade ediyor.

20 Milyar Liralık Vergi Etkisi

Çekici’ye göre, GYO’lar 2023’te 32 milyar lira kazançtan istisna yararlandı. Bu istisna olmasaydı 20 milyar lira civarında kurumlar vergisi ödenecekti. GYO’ların yaptığı KDV, emlak vergisi ve tapu harcı ödemeleriyle devlete önemli bir vergi geliri sağladığını vurguluyor.

Büymeyi Olumsuz Etkileyecek

Çekici, düzenlemenin sektördeki büyümeyi olumsuz etkileyeceğini de belirtiyor. “GYO olmaktan vazgeçmek veya yeni GYO’ların sisteme dahil olmamak gibi riskler var” diyor. Ayrıca GYO’ların düşük borçluluk yapısının da gözardı edilmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bu düzenlemeyle sektör ekosistemi bozulabilir” diye uyarıyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.