DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
25°C
Bursa
25°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Advert
Advert

Güney Çin Denizi’nde tehlikeli yakınlaşma… İki gemi çarpıştı

Güney Çin Denizi’nde tehlikeli yakınlaşma… İki gemi çarpıştı
Advert
17.06.2024 11:04
7
A+
A-
Okuma Süresi: < 1 dakika

Çin-Filipinler Güney Çin Denizi’nde Çarpışma Tehlikesi Yaşadı

Çin Sahil Güvenliği’nin açıklamasına göre, Filipinler’e ait bir ikmal gemisi, İkinci Thomas Sığı yakınlarındaki sulara izinsiz girerek Çin gemilerine tehlikeli bir şekilde yaklaştı ve çarpışmanın eşiğine geldi. Filipinler’in gemisi, Çin tarafının uyarılarını görmezden geldi. Çarpışma sonucu her iki tarafta da hasar veya yaralanma olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

İkinci Thomas Sığı, Güney Çin Denizi’nde Spratly Adaları’nın parçasıdır ve Filipinler’in kontrolündedir. Son zamanlarda, bu sığlıkta iki ülke gemileri arasında bir dizi sürtüşme ve gerilim yaşanmıştır. Pekin yönetimi, sığlıkta karaya oturtulan Sierra Madre savaş gemisinin yasadışı olduğunu iddia ederek bölgeden çekilmesini ve sığlığın orijinal haline getirilmesini talep ediyor.

Çin Sahil Güvenliği, sığlıkta bulunan gemideki denizcilerin ihtiyaçlarını gidermek üzere yapılan ikmal seferlerini engellemeye çalışmaktadır. Bu durum, ülkeler arasındaki gerilimi daha da artırıyor. Geçtiğimiz haftalarda Filipinler, Güney Çin Denizi’ndeki karaya oturan gemisindeki personeli için 19 Mayıs’ta uçakla havadan bırakılan yardım paketinin bir kısmına Çin tarafından el konulduğunu iddia etmişti.

Öte yandan Çin, bu ayın başlarında Filipinler’in resif çevresinde Çinli balıkçıların kurduğu ağları kestiğini ve kaldırdığını öne sürmüştü. Çin’in bu iddiası Filipinler tarafından reddedildi.

Güney Çin Denizi, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarına neden olan tartışmalı bir alandır. Çin, 1947’de yayımlanan bir haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Ancak Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Çin’in bölgede inşa ettiği askeri üsler ve askeri varlığı, hem bölge ülkelerini hem de ABD’yi rahatsız ediyor. Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuyla verdiği kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’nde tek taraflı egemenlik iddialarının hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti.

Advert
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.