enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Güneş enerjisi piyasasında ‘defolu panel’ şoku yaşanıyor!

Güneş enerjisi piyasasında ‘defolu panel’ şoku yaşanıyor!
05.01.2024 21:08 | Son Güncellenme: 09.03.2024 00:17
335
A+
A-

Güneş enerjisi piyasasında ‘defolu panel’ şoku yaşanıyor! Türkiye’de son yıllarda güneş enerjisi santrali yatırımları artarken, sektörde kullanılan panellere ilişkin sorunlar ise büyüyor. Çin menşeili bir firmanın sattığı çok sayıda panel, standart dışı çıktı. Merdiven altı üretim olarak gösterilen paneller nedeni ile sektördeki kaybın ise 1 milyar dolar seviyesine yaklaştığı öne sürüldü.

EKONOMİ – Türkiye’de, son yıllarda güneş enerjisi santralleri yatırımları hız kazandı. Toplam kurulu güç 10 bin megavat (MW) büyüklüğüne yaklaşmış durumda. Her biri milyonlarca dolarlık yatırım gerektiren santraller nedeni ile güneş paneli pazarı da oldukça büyük bir hareketlilik kazandı.

 

PANELLERİ ÇİNLİ FİRMA SATTI

Ancak yaşanan olumlu gelişmelere karşın, özellikle güneş panellerine ilişkin yaşanan sorunlar, sektörün geleceğine yönelik önemli bir tehdit olarak görülüyor. Sektör kaynakları, Çin menşeili bir firmanın piyasaya sürdüğü paneller ile ilgili çok ciddi sorunların yaşandığına vurgu yaptı.

İddiaların odağında olan ve Tuzla’da kurulu HT Solar Enerji AŞ’ye yönelik açılan davalarda yer alan vahim ölçekteki iddialar da bu durumu doğrular nitelikte.

whatsapp-image-2024-01-05-at-17-35-12.jpeg

HT SOLAR, SMART AŞ İLE DAVALIK

Yönetiminde Çinli Rongbiao Xi, Zhongli Ruan, Changfu Zhang, Lu Wan ve Yue Bao’nun yer aldığı HT Solar Enerji AŞ’nin davalık olduğu şirketlerden biri; hisselerinin bir bölümü Borsa İstanbul’da işlem gören, Türkiye’nin en büyük panel üreticilerinden olan Smart AŞ. İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davaya göre, HT Solar Enerji AŞ ve Çinli Sunrise Yenilenebilir Enerji AŞSmart Güneş Enerjisi Teknolojileri AŞ ve Smart Güneş Teknolojileri Pazarlama AŞ ile karşı karşıya gelmiş durumda.

2.6 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

Dava dosyasına göre, taraflar İzmir Kınık’a bağlı Taştepe Köyündeki güneş enerjisi santrali için panel alınması için arayışa giren Smart Güneş AŞ, HT Solar AŞ ile iş birliğine gitme kararı aldı. Taraflar, 5 Haziran 2018’de sözleşme imzaladı. Taraflar teslimi yapılacak paneller ve ödeme konusunda anlaştı. 2,6 milyon dolarlık bedel için taraflar anlaştı paneller, santralin kurulacağı yere gönderildi.

İCRA TAKİBİNE İTİRAZ EDİLDİ

Panellerin teslimatı yapılmasına karşın Smart Güneş AŞ, panellerin standartlara uymadığı ve defolu olduğunu ileri sürerek, 920 bin dolarlık ödemeyi durdurdu. Taraflar arasında yürütülen sözlü görüşmelerden sonuç çıkmadı. Karşılıklı gönderilen ihtarnameler sonrası konu yargıya taşındı. HT Solar tarafı, Smart Güneş AŞ’ye karşı icra takibi yaptı. İstanbul Anadolu 18. İcra Müdürlüğü’nde başlatılan takibe Smart Güneş AŞ tarafı itiraz etti. İtiraz üzerine takip durdu.

‘SADECE 10-15 PANELDE HASAR VAR’

HT Solar AŞ’nin, itirazın iptali istemi ile açtığı dava ise, yaşanan skandalı gözler önüne serdi. Anılan davada HT Solar tarafı, tüm yükümlülüklerin yerine getirmelerine rağmen ödemelerini alamadıklarını iddia etti. HT Solar, 10-15 panelin beklenen kalitede olmadığını iddia etti. HT Solar tarafı, Smart Güneş’in ‘ayıplı mal sattılar’ iddiasının kötü niyetli olduklarının göstergesi olduğunu öne sürdü.

SATILAN PANELLER HASARLI

Smart Güneş AŞ adın yapılan savunma ise, benzer sorunu yaşayan çok sayıda firmanın durumuna da ışık tuttu. Savunma dilekçesinde “Karşı taraf (HT Solar), mal teslimlerinin yapılacağı yerlerin uzak şehirlerdeki şantiye alanları olmasından istifade ederek, hileli olarak, ikinci el, fason üretim, depoda beklettiği hasarlı ve standart dışı malları 3’üncü kişilere ait şantiyelere teslim etti” denildi.

ÜRÜNLER MERDİVEN ALTI ÜRETİM

Kendilerine sunulan sertifikalarda da sahtecilik yapıldığına işaret edilen savunmada “Ürünlerin sertifikasyonu yok. Merdiven altı ürünler teslim edildi. Standartları içermeyen ürünler, hileli davranışlarla standartlara uygun ve sertifikalı gibi gösterildi. Davacı, sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmedi” ifadeleri kullanıldı.

AYIPLI MALLAR HİLE İLE GİZLENDİ

Savunma dilekçesinde ayrıca “Hile ile gizlenmiş ayıplı malları faturaya konu etti. Sözleşmeye uygun mal teslimi yapılmadı. Gizlenmiş ayıp nedeni ile faturaya itiraz edildi ve fatura iade edildi. Davacının, haksız ve hukuki dayanaktan yoksun davasının reddine karar verilsin” talebinde bulunuldu. Mahkeme, üç kişilik bir heyetten bilirkişi raporu alınmasına karar verdi. Anılan raporun dosyaya girmesi ile birlikte mahkeme de kararını verecek.

Kaynak:halktv.com.tr

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.