enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

GUHEM Parçalı Güneş Tutulması İçin Gün Sayıyor

GUHEM Parçalı Güneş Tutulması İçin Gün Sayıyor
20.10.2022 19:55
388
A+
A-

GUHEM Parçalı Güneş Tutulması İçin Gün Sayıyor Uzay ve havacılık alanında gençlere ilham kaynağı olmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), 25 Ekim’de gerçekleşecek Parçalı Güneş tutulması için hazırlıklarını tamamladı. Merkez Güneş tutulmasını gözlemlemek için öğrencileri bekliyor.

GUHEM Parçalı Güneş Tutulması İçin Gün Sayıyor

GUHEM Parçalı Güneş Tutulması İçin Gün Sayıyor

EKONOMİ – GUHEM Parçalı Güneş Tutulması İçin Gün Sayıyor Avrupa’nın en büyük uzay ve havacılık temalı interaktif bilim merkezi GUHEM, 25 Ekim’de gerçekleşecek ve Türkiye’den de izlenebilecek Parçalı Güneş Tutulması’nı öğrencilerle birlikte gözlemlemek için gün sayıyor. Merkez, hazırladığı özel etkinlikte en önemli gök olayları arasında yer alan tutulmalar hakkında öğrencileri bilgilendirecek ve tutulma merkezde öğrencilerin katılımıyla gözlemlenecek. Parçalı Güneş Tutulması Bursa’da saat 12:35 ile 15:00 arasında görülecek.

“ÜLKEMİZİN TAMAMINDAN GÖRÜLEBİLECEK”

Gök olayları arasında Güneş Tutulması’nın çok özel bir yeri olduğunu ifade eden GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu şunları kaydetti:

“Aslında Tam Güneş tutulmaları tüm tutulma çeşitleri arasında açık arayla en ilginç ve görkemli olanıdır. Ülkemizden görülen son tam Güneş tutulması 2006 yılında gerçekleşmişti. Ne yazık ki ülkemizde 2060 yılına kadar tam tutulma göremeyeceğiz. Ancak bu arada bazı parçalı Güneş tutulmalarına tanık olacağız. 25 Ekim’deki Parçalı Güneş Tutulması ülkemizin tamamından görülebilecek. Elbette havanın açık olması burada en önemli kriter. Ülkemizden görülebilecek bir sonraki parçalı Güneş tutulmasıysa yaklaşık 5 yıl sonra gerçekleşecek.”

“TUTULMA KESİNLİKLE ÇIPLAK GÖZLE İZLENMEMELİ”

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu tutulmanın parçalı olarak gerçekleşmesi nedeniyle kesinlikle çıplak gözle izlenmemesi gerektiğini kaydetti. Mirahmetoğlu, “Güneş’e çıplak göz ile bakarsak Güneş’ten gelen çok güçlü ışınım görme yeteneğimizin kaybına yol açabilir. Bu nedenle parçalı tutulma halinde olsa bile Güneş’e hiçbir zaman doğrudan bakılmaması gerekiyor. Özel filtreler olmadan çıplak gözle, fotoğraf makinesiyle, dürbün veya teleskopla Güneş’e bakmak gözlerde kalıcı hasara ve görme kaybına neden olabilir. Biz de bu nedenle tutulmayı izlemek isteyen öğrenci gruplarımız için ‘Güneş Gözlemcisi’ adını verdiğimiz bir tutulma gözlüğü hazırladık. Bu sayede öğrencilerimiz tutulmayı en güvenli şekilde gözlemleyebilecek” dedi.

“TUTULMA EN ÇOK ASYA’NIN KUZEYİNDE GERÇEKLEŞECEK”

25 Ekim’de gerçekleşecek tutulmanın Dünya’nın hiçbir yerinden tam tutulma olarak gözlemlenemeyeceğini ifade eden Halit Mirahmetoğlu tutulmanın en yüksek oranda gerçekleşeceği bölgenin Asya’nın kuzeyi olacağını söyledi. Mirahmetoğlu, “Burada Güneş’in yüzde 80’inden fazlası örtülecek. Bu bölgeden uzaklaştıkça Güneş’in örtülme oranı azalacak. Tutulmanın Türkiye’de gözlemlenebileceği en iyi yer ülkemizin kuzeydoğusu. Burada, Güneş’in yaklaşık yüzde 60’ı örtülecek. Ülkemizin güneybatısındaysa bu oran yüzde 30 civarında olacak” diye konuştu.

 

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.