EKONOMİ – Gübretaş’ın 2 milyon tonluk gübre lojistik işi 5+2 yıllığına Mehmet Cengiz’in kardeşinin eski ortağına nasıl verildi? Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç’un sahibi olduğu Etis Lojistik’in uzun yıllardır yaptığı Gübretaş’ın 2 milyon tonluk lojistik işi, Mehmet Cengiz’in kardeşinin eski ortağı Halil İbrahim Bacacı’nın sahibi olduğu Port Kargo ve Lojistik A.Ş’ye verildi.
Gübretaş’ın, lojistik hizmetlerini yıllardır Etis Lojistik yapıyordu. Etis Lojistik ile olan sözleşmenin süresi sona ererken, Gübretaş, yeni sözleşmeyi Mehmet Cengiz’in kardeşinin eski ortağı olan Halil İbrahim Bacacı’nın sahip olduğu Port Kargo ve Lojistik firması ile imzalandı.
GÜBRETAŞ YAPILAN SÖZLEŞMEYİ 26 ARALIK’TA KAPA BİLDİRDİ!
Gübretaş, 26 Aralık’ta KAP’a yaptığı açıklamada, “Şirketimizin lojistik, tahmil ve tahliye faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi kapsamında Port Kargo ve Lojistik A.Ş. firması ile 06/01/2024 tarihinden itibaren başlamak üzere 5+2 yıl süreli lojistik hizmetleri sözleşmesi imzalanmıştır” denildi.
PORT KARGO’NUN SAHİBİ 31 TEMMUZ’A KADAR MEHMET CENGİZ’İN KARDEŞİ ŞEREF CENGİZ İLE ORTAKTI!
Peki Hüseyin Aydın kimdir?
Şu an Türkiye Tarım ve Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü.
Bundan önceki görevi neydi?
Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü.
Yıldırım Demirören’in krediyi ödeyemediği, sonrasında Demirören’e ait arsayı alamadıkları gibi bir çok haberler basında yansımıştı.
Daha sonra Hüseyin Aydın Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü nasıl oldu?
Nedeni, Ziraat Bankası Genel Müdürüyken iddialara göre bazı güçlü siyasilerin paralarını Off-Shore hesaplarına Ziraat Bankası üzerinden gönderilmesine aracılık etti mi ve ettiyse bu riski göze almış olabilir mi?
İddialara göre bu gizli ve mahrem bilgiler sayesinde sıkı bir siyasi dokunulmazlık elde etti mi? Ya da etmiş olabilir mi?
Hüseyin Aydın Tarım Kredi Kooperatiflerinin başına geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tarım Marketlerinde indirim ısrarına rağmen, etiket oyunlarıyla indirim istenilen düzeyde oldu mu ya da hiç olmadı mı?
”Tarım Kredi marketlerinde indirim yok bindirim var. 76,25 TL’ye satılan Çaykur çayın zincir marketlerde 73,50 TL’ye satıldığı ortaya çıktı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı bir açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifleri kurumlarının kar amaçlı kurulmadığını vurgulayıp, bu marketlerdeki ürünlerin fiyatlarının indirilmesi talimatını vermişti.”
Tarım Marketleri hiç bir zaman gerçek anlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Enflasyonla Mücadelesine destek verdi mi?
Gübretaş aylarca çiftçilere gübre temini yapamadı mı? Gübretaş’ın aylarca üretimde yeterli artışları sağlamadığı iddiaları doğru mu?
Bu iddiaların arkasında Hüseyin Aydın’ın Mehmet Cengiz’e Gübre Fabrikası kurdurma düşüncesi olabilir mi?
GÜBRETAŞ’a dur Mehmet Cengiz’e koş Gübre fiyatlarındaki fahiş fiyat artışına sessiz kalarak çiftçiyi pahalı gübre ile baş başa bırakan hükümetin, gübrede bugüne kadar yapmadığı bir çalışmayı başlattığı ortaya çıktı.
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki Gübretaş’taki üretimi ‘pahalı’ olduğu gerekçesiyle durdurdu. Aydın, gübre tedarikini 5’li çete olarak bilinen şirketler arasında yer alan Cengiz Holding’in sahibi Mehmet Cengiz’e ait Eti Gübre’den sağladı.
Bu iddialar doğruysa buradaki Hüseyin Aydın’ın amacı Gübretaş’ın üretimini kısarak Mehmet Cengiz’e alan açmak olabilir mi?
İddialara göre Hüseyin Aydın kendi oğlunu Cengiz Holding’te işe başlattı mı?
Eğer bu doğruysa Hüseyin Aydın’ın oğlu Cengiz Holding’te ne iş yapıyor?
Geçtiğimiz günlerde yapılan Lojistik İhalesi ne hikmetse Gübretaş’ın 2 milyon tonluk gübre lojistik işi 5+2 yıllığına Mehmet Cengiz’in kardeşinin eski ortağına nasıl verildi?
Sizce bu tesadüf olabilir mi ya da arka planda yine Mehmet Cengiz olabilir mi?
Sözde eski ortak göstermelik ortak mı?
Geçtiğimiz hafta tam dokuz gündür Gübretaş hissesi neden taban oluyor?
Son günlerde yaşanan düşüşün manipülasyon kaynaklı olduğuna dair iddialar, birtakım haberlere ve piyasada yer alan söylentilere dayanıyor.
Habertürk’ten gazeteci Rahim Ak, “Gübretaş hissesinde pozisyon alan iki büyük yatırımcının satışlarının piyasayı sarstığını, bazı aracı kurumların teminatlarını tamamlamayan bu yatırımcıların diğer hisselerini de mecburen sattığını” öne sürmüştü.
Bu gelişmelerin piyasaları sarstığı belirtilmişti.
Gübretaş‘ın hisselerinde bugün yüzde 10’luk bir düşüş gerçekleşti.
Şirketin hisselerinde 15 Aralık’tan bu yana gerçekleşen kayıp yüzde 46,7’yi buldu.
Benzer bir iddiayı Sabah gazetesinden yazar Melih Altınok da dile getirdi.
Gübretaş’ın taban olması ne zaman başlıyor? 12 Aralıkta Gübretaş yönetimi basın açıklaması yayınladı.
”SPK Bedelsiz Sermaye artışımızı reddetmiştir” dedi.
Normalde Borsaya kota olan şirketler SPK’ya müracaat ediyorlar, SPK bunu inceleyerek uygun görürse her hafta SPK resmi olarak bülteni yayınlıyor.
Uygun gördüğü şirketlerin taleplerini açıklıyor.
Şu anda Borsa tarihinde ”Bedelsiz Sermaye artışımızı reddedilen” bir tane şirket olmaması size de garip gelmiyor mu?
Gübretaş 2024 Haziran ayında SPK’ya Bedelsiz Sermaye artışına müracaat etmiş midir?
İddialara göre SPK 7 aydır yüzlerce firmanın talebini olumlu yada olumsuz sonuçlandırırken Gübretaş’ın talebini sonuçlandırmadığı doğru mudur?
Ta ki 12 Aralığa kadar!
Normalde SPK kendi bülteninde yayınlaması gerekirken, Gübretaş’a yazıyla bildirim yaptı mı?
SPK bu yazıyla Gübretaş’a halk diliyle ”senin İran’daki ortak olduğunuz fabrikanın hukuki bir konusu var, o konuyla alakalı sermaye karşılığı bir bedel ayırmamış görünüyorsunuz. Bir belirsizlik var. Bundan dolayı şuan Bedelsiz Sermaye artışını onaylamıyoruz” dedi mi?
Bu yazıyı SPK kendi bülteninde yayınlamış olsaydı ortada hiç bir sorun olmaz mıydı?
SPK bu konuda önce Gübretaş’a bildiriyor ki amacı halk diliyle ”sen bu konuda bize ivedilikle cevap ver, biz tekrar inceleyelim, eksiklikler giderildiyse onaylayıp yayınlayalım” dedi mi?
Normalde sistemin böyle işlemesi gerekmez mi?
Peki bu konuda Gübretaş SPK’ya cevap verdi mi ya da cevap vermemeyi mi seçti?
Yani aradan bir hafta geçmesine rağmen 12 Aralık’ta saat 12.04’te Gübretaş basına ”sermaye artışımız ret olmuştur” diye açıklama yapması manidar değil mi?
Yani Gübretaş SPK’ya hem cevap yollamıyor hem de basına ”sermaye artışımız ret olmuştur” diye açıklama mı yapıyor?
Bunları yaparken Gübretaş, basına da” SPK’nin bize gönderdiği itiraz yazısından dolayı ret olmuş demiyor ve bizde bundan dolayı gerekli düzeltmeleri yaparak tekrar SPK’ya müracaat edeceğiz demiyor mu?”
Olayı bir nevi havada bıraktığı doğru mudur?
Normalde Borsaya tabii şirketlerin basın açıklamaları seans kapandıktan sonra yani saat 18.00’da olması gerekmez mi?
Gübretaş ise gündüz 12 Aralık’ta saat 12.04’te basın açıklamasını neden yaptı?
Açıklama yapar yapmaz Gübretaş hissesi taban oldu. Ve dokuz gündür taban olmadı mı? 400 liralık kağıt düştü 130 liraya düşmedi mi?
Peki, iddialara göre elinde Gübretaş Hisseleri olan Hüseyin Aydın diğer bazı bürokratlar, SPK’nın Gübretaş’ı bilgilendirmesi ve Gübretaş’ın basın açıklaması arasında geçen yedi gün içinde ellerindeki Gübretaş Hisselerini 400-380 lira gibi rakamlarla sattılar mı?
Bu arada Oğuzhan Şahinkaya, nasılsa bedelsiz onaylanacak, şirket daha da büyüyecek, fiyatı artar diye Viop’ta long dedikleri ”bu hissenin fiyatı artar” diye pozisyon açtı mı?
İddialara göre Gübretaş’ın basın açıklamasıyla aynı anda İnfo Yatırım’dan İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Namık Kemal Gökalp, Oğuzhan Şahinkaya’nın yukarı pozisyon açtığını gördükten sonra ”bizde bütçeyi ayarlayalım, pozisyon alalım, Gübretaş basın açıklamasıyla anda bizde Viop’ta şort yani bu hisse düşecek” diye pozisyon açtılar mı?
Oğuzhan Şahinkaya hisse yükselecek diye pozisyon açıyor 2 Milyarlık. Neye göre 2 Milyarlık riske giriyor? Şirketin bütün verileri olumlu. Normal olanı mı yapıyor? Şirkete inanıyor ve güveniyor. Şirketin kötü bir durumu olsa kimse, hele hele Oğuzhan Şahinkaya gibi Boğaziçi mezunu matematik dehası ekonomist hisse yükselecek diye pozisyon açar mı?
İddialara göre Gübretaş’ın sermaye artışının ret edildiğini ve bunu sakladığını Oğuzhan Şahinkaya bilmiyor mu?
Unutmayalım, SPK’nın Gübretaş’a durumu bildirdiği gün Gübretaş basın açıklaması yapmamıştı.
Aynı gün yani Gübretaş basın açıklamasıyla 12 Aralık saat 12.04’te İnfo Yatırım, şort denilen 1 Milyarlık, ”bu hisse düşecek diye” pozisyon açtı mı? Açıyorsa ne kadar tesadüf değil mi?
O gün yaşanan hadisede taban olan Gübretaş’ta kayıp ilk gün olduğu için 200 Milyon TL diyebilir miyiz?
Bununla birlikte iddialara göre çoğunluğuyla ağırlıklı İnfo Yatırım (Halk diliyle) dokuz-on gün mal bastı mı? Bunun sonucu dokuz-on günde Oğuzhan Şahinkaya’nın 2 Milyarı uçtu mu?
Bu arada sözde Borsacıyım diye geçinenler ”Oğuzhan Şahinkaya manipülasyon yapıyor” diye saçmalarken Oğuzhan Şahinkaya’nın kaybı inanılmaz boyutlarda değil midir?
Bu arada bazı fonlarda Oğuzhan Şahinkaya’nın üzerine geldi mi?
Bu fonlar Oğuzhan Şahinkaya’ya ”hisselerini bize virman et, biz senin pozisyonunu kapatalım” dediler mi?
İddialara göre Oğuzhan Şahinkaya’ya bu baskıları yapan ve yaptıran İnfo Yatırım üzerinde Mehmet Cengiz mi?
Burada amaç Oğuzhan Şahinkaya’nın elinde bulunan yüzde 7 Gübretaş Hissesini elinden almak mı?
Bunların bütün müsebbibi Hüseyin Aydın mı?
Marka değeri olan ve Türkiye’nin en değerlileri arasında yer ala kamu şirketi Gübretaş’in marka değerini düşürdün mü Hüseyin Aydın? Eğer düşürdüysen neyi amaçlıyorsun? Yoksa Gübretaş’ı birine mi pazarlamayı düşünüyorsun?
İnfo Yatırım Namık Kemal Gökalp’in son günlerdeki Hüseyin Aydın ve bürokratlarla ilişkilerinin araştırılması gerekmiyor mu?
Bu konular adli ve güvenlik kurumlarının ve SPK’nın işidir elbet!
Devamı gelecek!
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Nokta – Murat Doruk