Türkiye’de İşsizlik Sorunu
Ekonomik politikalar, hemen hemen her sektörde istihdam sorunlarına yol açtı. Ücretlerin enflasyona yetişememesi, emeklilik sisteminin yetersizliği ve iş ile iş gücünün doğru eşleşmemesinin yanı sıra sıkı para politikası ve sanayi daralması da istihdam piyasasını olumsuz etkiliyor.
İşsizlik Oranı Düşüyor, Geniş Tanımlı İşsizlik Artıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizlik oranı düşüyor ancak gerçek istihdamı yansıtan geniş tanımlı işsizlik artıyor. Eylül ayında dar tanımlı işsiz sayısı 35 bin artarak 3 milyon 100 bine ulaştı.
Ümitsiz İşsizler Arttı
İşsizlik oranı erkeklerde %6,7, kadınlarda ise %12,3 olarak tahmin ediliyor. Genç nüfusta işsizlik oranı %0,3 artarak %17,1 oldu. Potansiyel iş gücü ve iş bulma umudunu kaybeden atıl iş gücü oranı %1,7 azalarak %25,6’ya geriledi.
Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 10 Milyonu Aştı
TÜİK verilerinden yararlanılarak yapılan hesaplamalara göre, geniş tanımlı işsiz sayısı Eylül’de 10 milyon 271 bine ulaştı. Dar ve geniş tanımlı işsizlik arasındaki makas giderek açılıyor. Son iki yılda dar tanımlı işsiz sayısı 370 bin azalırken geniş tanımlı işsiz sayısı 2,7 milyon arttı.
Yüzde 13,7 İşsizlik Ödeneği Alabildi
Haftalık 40 saatten az çalışan ve daha çok çalışmak isteyenlerin sayısı 1,1 milyon arttı. Dar tanımlı işsizlerin büyük çoğunluğu işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor. İşsizlik ödeneği alabilen işsizlerin oranı Eylül ayında sadece %13,7 oldu.
Kadın ve Genç İşsizlik Sorunu
İşsizlik, en çok kadınları ve gençleri etkiliyor. 15-24 yaş grubu erkeklerde işsizlik oranı %13,5, kadınlarda ise %24. Geniş tanımlı kadın işsizlik oranı %34,7’ye ulaştı.