enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Çok Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

GENEL BAŞKANLAR 2023 TURİZM HEDEFLERİNİ MASAYA YATIRDI…

GENEL BAŞKANLAR 2023 TURİZM HEDEFLERİNİ MASAYA YATIRDI…
19.10.2018 11:29
618
A+
A-

Bursa Valiliği himayelerinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla ve turizm STK’ları ile birlikte Network Fuarcılık ve Merinos AKKM tarafından düzenlenen 3. Bursa Turizm Zirvesi’nde ‘Başkanlar Paneli’ düzenlendi. Panelde, turizm sektörünün liderleri önerilerini Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’a doğrudan ilettiler.

‘2023 Turizm Hedefleri’ konulu panelde bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Turizm sektörünün tüm unsurlarını göz önünde bulundurarak, yeni turizm yasası üzerinde çalışacağız.” dedi.

Bursa Turizm Platformu Başkanı Hasan Eker’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Genel Başkanı Osman Ayık, Turist Rehberleri Birliği (TÜREB) Genel Başkanı Zeki Apalı, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Genel Başkanı Zeki Açıköz ile Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği (TTYD) Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Akçakaya konuşmacı olarak katıldı.

“Coğrafyamızda yaşanan sıkıntılar ülke turizmini etkiliyor”

Türkiye’nin sıkıntılı bir coğrafyada yer aldığına değinen TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Ülkemizde ve coğrafyamızda bir sıkıntı yaşanmadığı sürece ülkeye gelen turist sayısında herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Eğer 2014 ve 2016 tarihilerindeki sıkıntıları yaşamamış olsaydık, 2023 için koyduğumuz 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedeflerini şimdiden yakalamış olurduk” ifadelerini kullandı.

Turizmin özel teşebbüslerin, kamunun, STK’ların gerçekten beraberce hareket ettiği bir sektör olduğuna değinen Bağlıkaya şöyle konuştu; “Ülkemizde turizm yatırımları, 1980’lerden sonra Turgut Özal dönemiyle hız kazanmıştır. Bu dönemden itibaren gerek kamu, gerek özel sektör de gerekse de STK’lar turizmi kalkındırmak için ortak çalışmalar yürütmüştür. Biz de TÜRSAB olarak her zaman bakanlığımızla uyumlu bir şekilde çalıştık. Fakat değişen dünya şartlarını da göz önünde bulundurarak ‘Seyahat Acentaları Yasası’nda güncelleler yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ne yazık ki bazı internet siteleri ve otel rezervasyon uygulamaları devlet kontrolüne tabii olmadan hareket ediyor ve bu da acenta sahiplerini zor durumda bırakıyor. Bununla ilgili olarak, bakanlığımızla beraber ortak çalışmalar yapıyoruz.”

“Hedeflerimize istikrarlı şekilde yürümeliyiz”

Türkiye’nin 2023 hedeflerine istikrarlı bir şekilde yürümesi gerektiğini ifade eden TÜROFED Genel Başkanı Osman Ayık ise, “Turizm dünyada her yıl büyüme gösteren bir sektör. Ülkemizi her yıl yaklaşık 35 milyon turist ziyaret ediyor. Eğer ülkemiz istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde yoluna devam ederse, her yıl 5 milyona yakın yeni katılımcıyla beraber 2023’te 70 milyon turist sayısını rahatça yakalayabiliriz” diye konuştu.

Turizm için yeni stratejilere ihtiyacı olduğunu belirten Ayık, “Ulaşım imkanları arttıkça, dünya küçüldü ve insanlar daha sıklıkla seyahat etmeye başladı. Artık turistler farklı deneyimler yaşamak istiyor ve yerel turizm ön plana çıkıyor. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 60’ı tekrarlayan ziyaretçi fakat bizim artık yeni gelen kuşağa yönelik stratejiler de geliştirmemiz, ürün çeşitliliğimizi bu kuşağın taleplerine göre yapılandırmamız lazım. Kaynaklarımızı iyi kullanmalı, geri dönüşünü çabuk alabileceğimiz yatırımlar yapmalıyız. Değerlerimizi, özgün yapımızı ön plana çıkarırsak bulunduğumuz destinasyonda avantajlı konuma geliriz” ifadelerini kullandı.

“İyi bir denetleme mekanizmasını ihtiyacımız var”

Türkiye’nin iyi bir denetleme ve takip sistemine ihtiyaç duyduğunu söyleyen TÜROFED Genel Başkanı Osman Ayık, “Ciddi bir envanter çalışmasına ihtiyacımız var. Ülkemizdeki ören yerlerinden, otellerdeki yatak sayılarına kadar elimizdeki tüm verileri ortaya çıkarmalıyız. Bunun yanı sıra ülkemize gelen turistleri takip edebilmeli, turist profilini oluşturmalı ve bu profile uygun yatırımlar yapmalıyız. Gerçekleştirdiğimiz zirvelerde bütüncül çözümlere ulaşmalıyız ve konaklama sektörünün her alanını kapsayacak düzenleyici bir yasaya sahip olmalıyız” dedi.

“Türk yemeklerini yeteri kadar tanıtamıyoruz”

Sonrasında konuşan Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Genel Başkanı Zeki Açıköz ise şu ifadeleri kullandı: “Yer altında olduğu kadar, yer üstünde de saklı kalmış birçok hazinemiz var. Ne yazık ki Türk yemeklerini yeteri kadar tanıtamıyoruz. Yurtdışından gelen turiste İtalyan, Fransız, dünya mutfağı sunuyoruz oysa bizim kendi kültürümüzü, yemeklerimizi yabancılara tanıtmamız gerek. Bizler ‘En iyi Türk yemekleri Türkiye’de yetişmiş ürünlerle olur’ sloganıyla hareket ediyoruz. Bu hem turizmciye, hem üreticiye hem de Türkiye’ye kazanç sağlayacak bir durum.”

Türkiye’de turizmin 12 ay canlı kalması için çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yapan Açıkgöz, “Biz aşçılar federasyonu için elimizden geleni yapmaya hazırız. Gastronomi turizmi de bunun için önemli bir nokta. Bugün burada yöresel, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerimizi tekrardan tanıtma çalışmasını tüm Türkiye’ye yaymak ve Türk yemeklerini dünyada marka haline getirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Turizm çeşitliliği artırılmalı”

Türkiye’nin turizm çeşitliliğine arttırması gerektiğine dikkat çeken TUREB Genel Başkanı Zeki Apalı da, “Dünya turizm örgütü verilerine göre turizm sektörü 1.6 trilyon dolarlık bir hacme sahip fakat ne yazık ki biz bu pastadan yeteri kadar pay alamıyoruz. Yer altı, yer üstü, kültürel, doğal zenginliklerimizi ön plana çıkarıp, alternatif turizm alanlarına yatırım yapılmasıyla beraber 2023 turizm hedeflerine ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Dünyada turizmi gelişmiş ülkelerde turist rehberliği çok önemseniyor ve kendi değerlerini en iyi şekilde yabancı turistlere tanıtıyorlar” diyen Apalı şöyle konuştu; “Bizler de oldukça önemli tarihi eserlere, kültüre sahibiz fakat ne yazık ki bizdeki turist turları yeterince organize bir şekilde düzenlenmiyor ve sahip olduğumuz değerleri hak ettiği şekilde tanıtamıyoruz. Bunun için kapsayıcı bir yasa ihtiyacı olduğu ortada. İlk önce bizler kendi tarihimizi, eserlerimizi iyi tanımalıyız ki gelen yabancılara bunları düzgün bir şekilde anlatabilelim.”

“5 yıldızlı otellere doygunluk var”

Sonrasında konuşan TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Açıkgöz de, TTYD üyelerinin 50 milyon dolar civarında yatırımı olduğunu ve turizm endüstrisinin, bağlı olduğu sektörlerle beraber Türkiye gelirine yüzde 15 dolaylarında katma değer sağladığını söyledi. Açıkgöz, “1980’li yıllardan itibaren kat ettiğimiz gelişme göz ardı edilemez fakat hala yapacağımız çok fazla şey var. Turistlerden gelen kişi başı geliri arttıracak çözümler bulmamız gerek.” dedi.

Türkiye’deki turizm yatırımlarıyla ilgili düşüncelerini belirten Açıkgöz, “Ülkemizin 5 yıldızlı otel arzına doyduğunu düşünüyorum, bizim daha çok nitelikli ve kaliteli 3 ve 4 yıldızlı otellere ihtiyacımız var. Yatırımlar için iyi fizibilite çalışmaları gerçekleştirmek ve gerçek ihtiyaca uygun projeleri hayata geçirmek gerek”  şeklinde konuştu.

“İmajımızı yukarı taşımalıyız”

3. Bursa Turizm Zirvesi ve 1. Bursa Turizm Fuarı açılışının ardından, ‘Başkanlar Paneli’ne de katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ise, Türkiye’nin turizm gelirinin 40 milyar dolara yaklaştığını ifade etti. Alpaslan, “Ülkemizin imajını, markasını yukarı çıkarmalıyız ki turizm konusunda istediğimiz noktaya gelelim. İçinde bulunduğumuz dönemde dünya hızla gelişiyor ve bizde artılarımız, eksilerimizi, ihtiyaçlarımızı ortaya koyarak ortak akılla fikirler üretmeliyiz” dedi.

Cari açık sorununun, turizmden gelen dövizle çözülebileceğine dikkat çeken Alpaslan, “Sektörün, hizmet alanlarını ihtiyaçlarını dikkate alarak ülkemiz turizmini dünyada daha üst sıralara taşıyacağız. Turizm sektörünün tüm unsurlarını göz önünde bulundurarak, yeni turizm yasası üzerinde çalışacağız. Turistlerin ülkeye daha fazla döviz girdisi sağlamasını hedefliyoruz”  diye konuştu.

12 ay turizm vurgusu

Türkiye’nin yaz turizmi konusunda oldukça başarılı olduğunu sözlerine ekleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan şöyle konuştu; “Kıyı turizminde dünyada tanınan bir ülkeyiz fakat Anadolu coğrafyası büyük bir hazineye sahip ve biz bu zenginlikleri turizme kazandırarak, ülkemize 12 ay boyunca ziyaretçi çekebiliriz. Tarihin ilk uygarlıkları bu topraklar üzerinde kuruldu, bu coğrafya medeniyetlerin beşiği oldu, bize düşen görev de iyi planlamalarla bu zenginlikleri dünyaya tanıtmak.”

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, panel moderatörü, Bursa Turizm Platformu Başkanı Hasan Eker ile birlikte konuşmacılar TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’ya, TÜREB Genel Başkanı Zeki Apalı’ya, TAFED Genel Başkanı Zeki Açıkgöz’e, TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Akçakaya’ya plaket verdi.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.