Gençlerde Kanser Oranları Artıyor
Geçtiğimiz yıl bir araştırma, 30’lu yaşlardaki kişilerde kanser teşhisi oranlarının 2010’dan 2019’a kadar %20 arttığını ortaya çıkardı. Bu artışın çoğunluğu kadınlarda görüldü.
En hızlı artan kanser türleri arasında gastrointestinal kanserler yer aldı. Bağırsak, kolon, kolorektal, apandisit, safra yolu ve pankreas kanserleri gibi kanser türleri %15’lik bir artış gösterdi.
2019’da yeni kolorektal kanser vakalarının %20’si 55 yaşın altındaydı. Bu oran 1995’te %11’di.
Araştırmalar, bu artışın aşırı işlenmiş gıdalara (UPF) öncelik veren lif açısından yetersiz beslenmeden kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Yüksek lifli gıdalar, çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini azaltabilir.
Sağlıksız yiyecekler ve UPF’ler artan kanser oranlarında rol oynayabilirken, bunun tek nedeni olduğu düşünülmüyor. Obezite ve vejetaryenlik ile genç yaştaki kanser oranları arasında bir bağlantı yok.
Uzmanlar, genç neslin bağırsak bakterilerindeki değişimlerin ve antibiyotik kullanımı, diyet değişiklikleri gibi faktörlerin de katkıda bulunabileceğinden şüpheleniyor.
Genç yaştaki kanser vakalarında artışın en endişe verici sonucu, hastaların çoğunun geç teşhis edilmesidir. Doktorlar genellikle 35-42 yaş aralığındaki kişilerde bağırsak kanseri ihtimalini düşünmezler.