enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
7°C
Pazar Çok Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Geleneksel el sanatlarının kalbi Bursa’da atıyor

Geleneksel el sanatlarının kalbi Bursa’da atıyor
03.05.2019 15:19
501
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla Bursa Kent Konseyi tarafından organize edilen, 4. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali 24-28 Nisan tarihleri arasında Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuar Alanı’nda düzenlendi. Bu yıl 6 misafir ülkenden katılan ustalar, festivale ayrı bir renk kattı.

Tarihi İpek Yolu’nun son durağı olan Bursa, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek oluşturduğu geleneksel el sanatlarına sahip çıkıyor. Balkanlardan Kafkaslara, Edirne’den Kars’a kadar Türk tarihinin yetiştirdiği geleneksel el sanatı ustalarını desteklemek, gelişmelerine yardımcı olmak ve sanatlarını yaşatmak amacıyla Bursa Kent Konseyi tarafından 24-28 Nisan tarihleri arasında organize edilen 4. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’ne Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla 48 şehirden 88 sanat dalında 124 el sanatları ustası festivalde yer aldı. Bu yıl ilk kez Köstence, Bükreş (Romanya), Şumnu, Filibe (Bulgaristan), Prizren (Kosova), İşkodra (Arnavutluk) Gümülcine (Batı Trakya) ve Şeki (Azerbaycan) şehirlerinden gelen ustalar ise hem eserlerini sergiledi hem de Türkiye’nin değişik illerinden gelen ustalar ile kaynaşarak tecrübelerinden faydalandı. Ahşap Oyuncak Yapımı, Bakır Tel İşleme, Baston Yapımı, Boynuz İşçiliği, Demircilik, Geleneksel Karadeniz Çorabı, Geleneksel Türk Okçuluğu, Kat-I Sanatı, Kırkyama, Tel Kırma, Tezhip, Yemenicilik ve Yorgan Yapımı gibi 88 farklı sanat dalının yer aldığı 4. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’nin Mehter Takımı’nın marşları ve Kılıç Kalkan gösterileriyle renklenen açılış töreninde, Bursa’dan 15 sanatçıya, ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı El Sanatları Sanatçı Belgesi’ verildi.

Binlerce öğrenci ziyaret etti
Geleneksel sanatları gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen festival kapsamında Geleneksel Su Kabağı Tasarım Yarışması ve Ödül Töreni düzenlendi. Seminerler kısmında ise Okçular Vakfı’ndan Barış Can’ın konuşmacı olduğu ‘Türk Okçuluğu ve Tarihi Kültürel Arka Planı’, Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Serkan Emir Erkmen’in konuşmacı olduğu ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi: Türkiye Deneyimi’ ve Keçe Sanatçısı Mükerrem Turhan’ın konuşmacı olduğu ‘Dünden Bugüne Keçe’ konulu programlar gerçekleştirildi. Hayali Hacivat – Karagöz ve kukla gösterilerini ise Bursa’nın değişik okullarından gelen binlerce öğrenci izledi. Stantları da gezerek sanatçıların yapmış oldukları canlı performansları da yakından takip etme şansı yakalayan çocuklar ve gençler workshoplara da katıldı.

Protokolde yoğun ilgi gösterdi
Milletvekilleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, il müdürleri 4. Bursa Geleneksel El Sanatları Festivali’ni ziyaret ederek Bursa Kent Konseyi Başkanvekili Şuayip Toprak ve Yerel Gündem Şube Müdürü Mahmut Turunç’tan stantlar ve sanat dalları hakkında bilgi aldı.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.