Fransa’da yapılması beklenen Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Meclis’i feshetmesiyle gerçekleşen erken seçimlerde aşırı sağın yükselişine sahne oldu. Ulusal Birlik (RN) lideri Marine Le Pen’in partisi, oyların %33,15’ini alarak seçimlerden galibiyetle ayrıldı.
Bu sonuç, Avrupa’yı karıştıran bir gelişme olarak yorumlanıyor. Peki, aşırı sağ parti RN’nin sandıktan nasıl galip çıktığını anlamak için partinin seçim kampanyası vaatlerine göz atmak gerekiyor.
RN’nin genç Başbakan adayı Jordan Bardella’nın kampanyada yaptığı ekonomik vaatler, Fransız halkının dikkatini çekti. Bardella, emeklilik yaşının düşürülmesi, gençlere vergi muafiyeti ve sosyal yardımların kısıtlanması gibi politikalarla seçmenlerin ilgisini kazandı. Ayrıca, elektrik ve yakıtta KDV indirimi ile göçmen karşıtı harcama kısıtlamaları da parti programında yer aldı.
RN’nin çoğunluğu elde etmesinin Fransa’nın Ukrayna’ya yönelik mali destek taahhütlerini riske atabileceği ve göçmenler meselesinde farklı bir tutum izlenebileceği öngörülüyor.
Bardella, Fransa’ya yönelen göç akışlarını önemli ölçüde azaltacağını belirtti. Seçimi kazanmaları halinde 30 yaş altı vatandaşların vergi ödemeyeceklerini ve Ukrayna’ya Fransız askeri birliklerinin gönderilmesine karşı olduklarını açıkladı.
RN’nin ekonomik vaatleri, partinin başarısında belirleyici bir rol oynadı. Parti, Macron’un tartışmalı emeklilik yaşını yükseltme kararına karşı çıkarak son emeklilik reformlarının ortadan kaldırılmasını taahhüt etti. Emeklilik yaşının 67’den 62’ye düşürülmesi, 40 yıl çalışmış ve 20 yaşından önce iş hayatına girmiş kişilerin 60 yaşında emekli olabilmesi hedefleniyor.
Macron’un işsizlik ödeneğinde yaptığı değişiklikler de RN tarafından yürürlükten kaldırılacak. Mevcut düzenleme, işsizlik yardımlarına erişimi sınırlandırırken, yardım alma süresini 18 aydan 15 aya indiriyor.
Sosyal yardımlar da Fransız vatandaşlarına veya Fransa’da en az beş yıl çalışmış olanlarla sınırlandırılacak. Bardella, elektrik ve yakıtta KDV’yi %20’den %5,5’e düşürmeyi planladığını belirtti. Ayrıca, "göçü teşvik eden hükümet harcamalarını" kısmayı hedefliyor.
Yatırımcılar, RN liderliğindeki bir hükümetin bütçe açığının artmasına yol açacak genişleyici bir maliye politikası izlemesinden endişe duyuyor. Öte yandan RN’nin vaatlerini yerine getirip getiremeyeceği de büyük bir soru işareti. Benzer örneklerde aşırı sağ çizgideki partiler iktidara geldiklerinde seçim öncesi sözleri ile uygulamaları arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştı.