10Haber.net‘in haberine göre Erdemoğlu kardeşler holdinglerinin yüzde 75 payı olan SASA Polyester’in değerinin geçen yıl yüzde 316 yükselmesiyle zirveye yerleştiler. SASA’nın piyasa değeri bugün itibarıyla 237 milyar 440 milyon lira milyar lira. Forbes’a göre göre İbrahim Erdemoğlu’nun serveti son 1 yılda 3,5 milyar dolar, Ali Erdemoğlu’nun serveti ise 3,2 milyar dolar arttı.
İstanbul Borsası’nın rekor üstüne rekor kırdığı dönemde, borsa endeksinin 5000 puan eşiğine kadar tırmanmasının arka plandaki yıldız şirketlerinden birinin Sasa olduğuna dikkat çekilen haberde “Sasa hissesi geçen yıl 20 liranın altında işlem görüyordu, bir ara 190 lirayı gördü, bugün 139,80 kuruştan güne başlayacak. Bu artıştan rahatsız olanlardan biri de şirketin patronu Erdemoğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu. Nasıl Bir Ekonomi gazetesinden Vahap Munyar’la konuşan Erdemoğlu, “Sasa hissesinin fiyatı çok yüksek” diyor, kendi şirketinin eriştiği piyasa değerinden rahatsızlığını gizlemiyor” denildi.
Ekonomim gazetesinden Vahap Munyar konuyu köşesine taşımış, “80 lira iken sattığımdan beri, ‘Sasa hisse fiyatı çok yüksek, alınmaz’ diyorum” başlıklı yazısında konuya değinmişti.
Munyar’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
“28 Eylül 2022 tarihli paylaşımda “Borsa İstanbul’un En Büyükleri” tablosu vardı. İlk sıradaki Sasa Polyester’in piyasa değeri 154.56 milyar liraydı.
6 Ekim 2022 tarihli paylaşım şöyleydi:
– Olağan dışı fiyat ve miktar hareketleriyle ilgili şirketimizin kamuya açıklanmamış özel bir durumu bulunmamaktadır.
Aynı açıklamanın 31 Ekim 2022 ve 1 Kasım 2022 tarihli paylaşımlarda da yer aldığını gördüm. 2 Kasım 2022 günü de şirketin 3’üncü çeyrek bilançosu açıklandı:
– Şirketimizin yılın ilk 9 ayındaki net dönem kârı 8 milyar 8 milyon 417 liradır.
14 Kasım 2022 günkü paylaşımda yer alan grafiğin başlığı dikkatimi çekti:
Nedenler de sıralandı:
– Şirket yeni anlaşmalar yapar.
– Geleceği olan alanlara yatırım yapar.
– Satışlarını, kârını artırır.
– Şirket geri alım yapar.
İbrahim Erdemoğlu ile sohbetimiz doğal olarak Sasa Polyester’in Borsa İstanbul’daki performansı, hisse fiyatlarının ulaştığı nokta konuları üzerine başladı. Biz soruları art arda sıralarken Şeref Oğuz da soru gönderdi. Aklımızdaki ilk soruyu yönelttik:
– Sasa’nın son dönemdeki fiyat hareketleri için ne düşünüyorsunuz? Şirket hisseleri her gün yüzde 10 yükselirken ortak satışı yaparak yatırımcıları uyarmayı düşündünüz mü?
Erdemoğlu, Borsa İstanbul’a yatırım yapanların sayısının hızla artışına, kırılan rekorlara, bazı şirketlerin hisse fiyatlarındaki artışa anlam veremediğini belirtti:
– Başka şirketler hakkında yorum yapamam. Ancak, Borsa İstanbul’da yaşanan bu havadan küçük yatırımcıların zarar görmesine üzülürüm.
Hemen ekledi:
– Sasa Polyester’in hisse fiyatı 60 liradan 180 liraya neden yükseldi, bilmiyorum. Daha önceki yatırım açıklamalarımıza yenisini eklemedik, hisse fiyatlarımızı yukarı çıkaracak bir açıklama yapmadık.
Yatırımcıları uyarma konusundaki adımına işaret etti:
– Sasa Polyester hissesinin fiyatı 80 liraya çıktığında Borsa İstanbul’da satış yaptık. Bunu da küçük yatırımcılar zarar görmesin diye yaptık. O satıştan beri herkese, “Sasa hissesi çok yüksek, alınmaz” diyorum.”
Munyar’ın yazısının ardından Sermaye Piyasası Kurulu’ndan bir uyarı gelmiş. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, isim vermeden, şirket sahiplerinin özellikle kritik durumlarda hisselerin fiyatlarıyla ilgili konuşmasına sıcak bakmadıklarını belirterek, “Bu tür açıklamalar hakkında geçmişte de incelemeler yaptık. Bundan sonra da dikkatle takip edeceğiz” demişti.
Kaynak: Halk TV