enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7450
EURO
36,5185
ALTIN
2.947,76
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
10°C
Bursa
10°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Advert

Firavun’un gerçek yüzü tam 3 bin yıl sonra ortaya çıktı. İşte dünyanın en ünlü tarihi kişiliklerinden Mısırlı Tutankamon’un yüzü

Mısır Firavunu Tutankamon, 3 bin yıl sonra geri döndü. Mezarında bulunan 5 bini aşkın hazineyle dünyanın ilgisini çeken firavunun yüz hatları ise araştırmacıları şaşkınlığa uğrattı. İşte Firavun’un yüzyılar sonra yeniden canlandırılan yüzü… Mısır …

Firavun’un gerçek yüzü tam 3 bin yıl sonra ortaya çıktı. İşte dünyanın en ünlü tarihi kişiliklerinden Mısırlı Tutankamon’un yüzü
20.09.2023 23:04
69
A+
A-

Mısır Firavunu Tutankamon, 3 bin yıl sonra geri döndü. Mezarında bulunan 5 bini aşkın hazineyle dünyanın ilgisini çeken firavunun yüz hatları ise araştırmacıları şaşkınlığa uğrattı. İşte Firavun’un yüzyılar sonra yeniden canlandırılan yüzü…

Mısır Firavunu Tutankamon, bilim insanlarının yüzünü yeniden inşa etmesiyle 3 bin yıl sonra ‘dijital’ olarak geri döndü.

Çalışma, bir hükümdardan çok “genç bir öğrenciye” benzeyen Firavun’un yüzünü tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkardı.

Tutankamon’un yüz hatları Brezilya, Avustralya ve İtalya’dan akademisyenlerden oluşan uluslararası bir ekip tarafından mumyalanmış kafatasının dijital bir modeli kullanılarak oluşturuldu.

Yeniden yapılandırma, üç bin yıldan daha uzun bir süre önce öldüğünde henüz ergenlik çağında olan bir firavunun genç ve “narin” yüzünü ortaya koydu.

İtalyan Anatomi ve Embriyoloji Dergisi’nde yayımlanan çalışmanın yazarlarından Brezilyalı grafik uzmanı Cicero Moraes, “Bana narin bir yüze sahip genç bir adam gibi görünüyor. Ona baktığımızda sorumluluklarla dolu bir politikacıdan çok genç bir öğrenci görüyoruz, bu da tarihi figürü daha da ilginç kılıyor.” ifadelerini kullandı.

HAYATINI KAYBETTİĞİNDE 19 YAŞINDAYDI

Diğer taraftan, hayatını kaybettiğinde henüz 19 yaşında olan Tutankamon’un mezarı, Kasım 1922’de İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından Mısır’ın Krallar Vadisi’nde onlarca hazineyle birlikte keşfedildi. Dört odadan oluşan mezar, aralarında göktaşından yapılmış bir hançerin de bulunduğu 5 bin fazla kraliyet hazinesi ile doluydu.

MISIR FİRAVUNU TUTANKAMON KİMDİR?

Tutankamon, Eski Mısır’ın 18. Hanedanlığı döneminde hüküm süren firavunlardan biridir. Doğum adı Tutankhaton’dur, ancak tahta çıkmasıyla birlikte adını Tutankamon olarak değiştirmiştir. Mısır tarihinde önemli bir figür olmasının nedeni, mezarının keşfedilmesiyle birlikte neredeyse tamamen korunmuş halde bulunan zengin mezar hazineleridir.

Tutankamon, M.Ö. 1332-1323 yılları arasında hüküm sürmüştür. Henüz 9 yaşındayken tahta çıkmıştır ve ölümüne kadar yaklaşık 10 yıl boyunca hükümdarlık yaptı. Babası olan IV. Amenhotep, dini reformlar yapmış ve çoktanrıcılıktan tek tanrılı din olan Aton inancına geçti. Ancak Tutankamon tahta çıkınca Eski Mısır’nın eski dini geleneklerine geri dönüş yaptı.

Tutankamon’ın mezarı, 1922 yılında Howard Carter tarafından Keops Piramidi yakınlarında bulundu. Mezarın içinde birçok değerli eşya, heykeller ve altın kaplı tabutlar bulunmuştur. Mezar hazineleri arasında Tutankamon’ın ünlü altın maskesi de bulunmaktadır.

ÖLÜMÜ HAKKINDA KESİN BİLGİ YOK

Tutankamon’ın erken ölümü hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bazı teorilere göre genç yaşta ölümü, kraliyet ailesindeki çeşitli sorunlara ve olası bir kaza sonucu gelişen enfeksiyona bağlanabilir.

Tutankamon’ın mezarının keşfi, Eski Mısır dönemi hakkında çok değerli bilgiler sağlamış ve arkeologlar için büyük bir keşif olmuştur. Ayrıca, Tutankamon’un mezar hazineleri bugün Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sergilenmektedir ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.