Facebook’ta yeni skandal! Milyonlarca Facebook kullanıcısının telefon numarası satılıyor! Facebook son haftalarda WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesiyle gündeme geldi. Yeni sözleşmeyle birlikte kullanıcı verileri Facebook ve bağlı şirketlerle paylaşılacak. Bu durumla ilgili tartışmalar sürerken, Facebook’a olan güvenirliliği sorgulayacak bir olay yaşandı. Milyonlarca Facebook kullanıcısının telefon numarası sızdırıldı ve hatta satılmaya başlandı. İşte detaylar…
Facebook’ta yeni skandal! Milyonlarca Facebook kullanıcısının telefon numarası satılıyor! Facebook cephesinde sular bir türlü durulmuyor. WhatsApp’ın kullanıcı verilerini Facebook ve bağlı şirketlerle paylaşacağını açıklamasından sonra, sosyal medya devi eleştiri oklarının hedefi oldu. Geçmiş dönemde Cambridge Analytica skandalıyla birlikte Facebook zor dönemler geçirmişti. WhatsApp’la gündemden düşmeyen Facebook’un başı şimdi de milyonlarca kullanıcının ele geçirilen telefon numaralarıyla dertte.
Vice’ın haberine göre milyonlarca facebook kullanıcısının telefon numarası Telegram botları aracılığı ile satılmaya başlandı. Bu numaraların tamamının gerçek Facebook kullanıcılarına ait olduğu bildirildi. Gerçek Facebook kullanıcılarına ait olan bu numaralar belirli bir ücret karşılığında isteyen kişilere teker teker veya toplu olarak satılıyor.
Vice tarafından aktarılan bilgilere göre siber suçluların elinde şu anda Facebook kullanıcılarına ait milyonlarca numara bulunuyor ve bu siber suçlular, sosyal medya platformundaki hesabı ile bağlantılı numaraları Telegram botu kullanarak satmaya başladı. Paylaşılan bilgiler, kullanıcı verilerinin yakın bir zamanda hesap oluşturan kullanıcıların sahip olduğu verilerin değil, birkaç yıl öncesinde hesabı olan kullanıcılardan bazılarının verilerinin paylaşıldığını gösteriyor.
Veriler birkaç yıl öncesine ait olsa da telefon numaraları açığa çıkabilecek kişiler için bu durum hala kritik bir güvenlik riski oluşturuyor. Facebook kullanan kişilerinin verilerini satma hizmetinin tanıtımını yapan bir kişi, siber suçluların sahip olduğu veri tabanında 500 milyon sosyal medya kullanıcısına ait veri olduğunu belirtti. Facebook’un açıklamasına göre toplanan veriler şirketin Ağustos 2019 tarihinde düzelttiği bir güvenlik açığının kullanılmasıyla toplandı.
Siber güvenlik firmasının CTO’su Alon Gal, böylesine büyüklükte bir veri tabanının siber suçluların bulunduğu platformlarda satıldığının görülmesinin oldukça endişe verici olduğunu söyledi ve gizliliğe karşı ciddi zararlar verdiğini ifade etti. Gal’e göre bu verilerin dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılması çok yüksek bir ihtimal.
Telegram botu, kullanıcılara iki hizmet sunuyor. Bunlardan ilki, kullanıcı adından numara bulmayken ikincisi ise numaradan kullanıcı adını bulmak. Sunulan hizmetten faydalanarak bilgiye erişmek isteyenlerin belirli bir ücret ödemesi gerekiyor. Telefon numarasını bulmak veya birinin kullanıcı adını öğrenmek için bu hizmeti kullanacak kişiler eğer tek bir kullanıcı için bu hizmeti kullanacaksa 20 dolar vermek zorunda.
Gai’nin yayımladığı ekran görüntüsüne göre bot en az 12 Ocak 2021’den beri faaliyetlerini sürdürüyor ancak erişiminin olduğu veriler 2019 yılına ait. Bu, botun elindeki verilerin eski kullanıcı verilerinden oluştuğu anlamına geliyor. Veri tabanında kişisel verisi bulunan kullanıcıların içerisinde iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini etkinleştirmiş kullanıcılar da yer alıyor.