enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
Advert

Eximbank kur riskinden korunmayan şirketlerden desteğini çekecek

Eximbank kur riskinden korunmayan şirketlerden desteğini çekecek
22.10.2018 09:49
294
A+
A-

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, gelecek yıla ilişkin hedefleri, emtia bazlı finansman sağlamaya yönelik çalışmaları, e-ihracat stratejileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, kur riskine karşı korunmayan şirketlere ilişkin, “Eninde sonunda ‘kur riskine karşı korunmayan ya da sigorta yapmayan şirketleri Eximbank artık desteklemeyecek’ fikrini yapmamız lazım. Henüz burada bir adım atmadık ama çalışıyoruz. Bundan sonraki toplantılarda bunu biraz daha dillendireceğiz” dedi.

Yıldırım, gelecek dönemde ihracatçıların yanı sıra yurt dışı müteahhitlik projesi yapan ve döviz kazandırıcı faaliyet yürüten firmaların, bugün verdikleri dışında tüm ilave ürün beklentilerini karşılamaya çalışacaklarını vurguladı.

Dünya ticaretinin çok hızlı geliştiğine, finansal ürünlerin konjonktüre göre değiştiğine dikkati çeken Yıldırım, “Bizim de yeni bir talep olmasa bile kendimizi bu değişime uydurmamız ve uygun finansman imkanlarını ve enstrümanlarını ihracatçıların hizmetine sunmamız gerekir. İhracatçılarımızın rekabet gücünü artırmamız, başka türlü mümkün olmaz” diye konuştu.

Yıldırım, diğer finansal kuruluşlardan farklı olarak kendilerinin doğrudan finansmanın yanı sıra sigorta enstrümanı ve sigortaya bağlı ürünleri kullanabildiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönemin en önemli ürünü, ihracat sigortası alanında biraz daha büyümek, ihracatçılarımızın neredeyse tamamının sigortalı hale gelmesini sağlamak olacak. Bunun maliyeti çok düşük. Bizim şimdi alıcı kredileri tarafımız var ama diğer gelişmiş ülke exim’leri kadar gelişmiş değil. Bu alanda büyümek istiyoruz. Bu alanda zaten Ticaret Bakanlığı’nın riskli coğrafyalara yönelik sigorta desteği gibi birçok teşviki var. Riskleriniz belli bir tutarı aştığında yüzde 50’si karşılanıyor.

Önümüzdeki dönemde ihracatçılarımızın o pazarlara daha fazla girmesini cesaretlendirmemiz gerek. Burada belli ölçüde kayıp da yaşayabiliriz. Neticede Afrika coğrafyasında veya uluslararası finansal standartların daha az uyumlu olduğu yerlerde bu kayıplar olabilir ama bu ülkelere de bu kayıplar olmadan girilmez. Zaten hükümetimiz ve bakanlığımız da ‘Siz bu risklere girin, riskleriniz belli bir tutarı aşarsa biz karşılarız’ diyor. Bu konuda biraz daha cesaretli ve destekleyici olacağız.”

“Elektronik ticaretle ihracat yapanları destekleyeceğiz”

Adnan Yıldırım, ihracatçıların poliçe ve sigorta enstrümanları ile teminat sorununu azaltmak istediklerini, bu şekilde onların yüklerini hafifletebileceklerini söyledi.

Sigorta ve sigorta poliçesinin daha fazla kullanılması için daha fazla mesafe alınmasını sağlayacaklarını belirten Yıldırım, “Yurt dışında teminat olarak kullandığımız poliçeyi yurt içinde de kullanma kararı aldık ama bunu geliştirmemiz gerekir. Her alanda, her alacakta, her şirkette bunu yapamayabiliriz ama aşama aşama belli bir süre çalıştığımız, sektörde belli bir geçmişe sahip şirketlerimizde bu çalışma yüzdesini artırabiliriz. Bu alanda 2019’da mesafe alacağız ve böylece zor zamanlarda ilave mektup kredi riskleri ve komisyonlarıyla ihracatçılarımızın karşılaşmasını engelleyebiliriz. Belki de ihracatçılarımıza en büyük hizmetlerden birisi de bu olacaktır.” değerlendirmelerini yaptı.

Yıldırım, kur riskine karşı ihracatçı şirketlerin kendisini koruması için teşvik edici veya zorlayıcı düzenlemelere gidilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, şunları ifade etti:

“İhracatçılarımız açısından bunun en son noktası, ‘kendini kur riskinden korumayanlara exim destek vermesin’dir. Önümüzdeki dönemde bunun da yapılması gerektiğini düşünüyorum. Henüz burada bir adım atmadık ama çalışıyoruz. Trafikte ani hareket, kaza sebebidir. İhracatçılarımızı böyle çok ani dönüşlerde şaşırtmamamız veya onları zorlamamamız gerekir ama yaptığımız toplantılarda artık bunu da dile getirmeye başladık. Eninde sonunda ‘kur riskine karşı korunmayan ya da sigorta yapmayan şirketleri Eximbank artık desteklemeyecek’ fikrini, Türk Eximbank olarak bir bütün olduğumuz ihracatçılarımızla konuşarak yapmamız lazım. Onların da benzer düşüncede olduklarını ben görüyorum. Bundan sonraki toplantılarda bunu biraz daha dillendireceğiz.”

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.