enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1947
EURO
37,3922
ALTIN
2.977,95
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
20°C

Euro Bölgesi’nde enflasyonda düşüş beklentisi ne yönde?

Euro Bölgesi’nde enflasyonda düşüş beklentisi ne yönde?
26.07.2024 12:02
15
A+
A-

Tüketici Beklentileri: Enflasyon Beklentileri Sabit Kalıyor

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, tüketicilerin önümüzdeki 12 ay için ortalama %2,8 enflasyon beklediği belirlendi. Bu oran, Mayıs ayındaki anketle aynı seviyede. Üç yıl sonrası için enflasyon beklentisi %2,3 olarak değişmedi. ECB, Haziran ayında faiz oranlarını düşürdü ve 2021-2022’deki hızlı fiyat artışlarının ardından enflasyonun 2023’ün sonuna doğru %2’ye düşmesini öngörüyor. Bu nedenle ECB’nin Eylül ayında tekrar faiz indirmesi bekleniyor.

Faiz Oranları ve Borçlanma Maliyetleri

ECB üyesi ve Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, ekonomik verilerde olumsuz bir sürpriz olmazsa ECB’nin borçlanma maliyetlerini düşürebileceğini belirtti. Nagel, “Rakamlar önümüzdeki 12 ay boyunca aynı kalırsa, bir veya diğer toplantıda faiz oranlarını daha da düşürme şansımız olabilir” dedi. Nagel, G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının bir araya geldiği toplantıda ECB’nin faiz indirimleri konusunda “otomatik pilotta” olmadığını vurguladı.

ECB’nin Para Politikası

Nagel, “Sadece sabırlı olmanız ve her şeyden önce enflasyon %2’lik istikrarlı bir seviyeye ulaşana kadar para politikanızı kısıtlayıcı bölgede tutmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Nagel, ECB’nin politikayı toplantı bazında karar vereceğini ve Eylül ayında neler olabileceği konusunda önceden taahhütte bulunmaması gerektiğini belirtti.

ECB’nin bu temkinli ve veri odaklı yaklaşımı, Euro bölgesindeki enflasyonun kontrol altında tutulması için önem taşıyor. Enflasyonun %2 hedef sevisyesine ulaşana kadar kısıtlayıcı para politikalarının devam edeceği ve ekonomik verilerin yakından izleneceği vurgulanıyor.

Bu anket sonuçları ve ECB’nin açıklamaları, Euro bölgesinde enflasyonun gelecekteki seyri ve faiz politikalarına ilişkin beklentiler hakkında ipuçları sunuyor.

Yorumlar

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.